Svijet

Vojnici budućnosti: Trče kao olimpijci, ne spavaju, ne jedu…

Izvor

Vojnici će moći da nose ogroman teret, da prežive koristeći rezerve masti tokom dugog perioda, a ako im bomba raznese udove, izrašće im novi, prenijeli su mediji u regionu.

Planove američkog ministarstva odbrane otkrio je američki pisac Sajmon Konvej, kome je omogućeno da zaviri iza kulisa agencije DARPA.

Naučnici, između ostalog, namjeravaju da naprave egzoskelet, koji će omogućiti vojnicima da brže trče i podižu veoma težak teret, ali njihova najkontroverznija istraživanja odnose se na genetske izmjene.

DARPA pokušava da aktivira gene koji će doprinjeti da tijela vojnika efikasnije pretvaraju mast u energiju, tako da će u ratnim zonama danima moći da izdrže bez hrane.

Ponovno izrastanje otkinutih udova - realnost?

Vašingtonski vojni naučnici takođe se nadaju da će otkriti kako da podstaknu ćelije na obnavljanje otkinutih udova.

S obzirom na potvrđene slučajeve u kojima su djeci koja su nesrećnim slučajem ostala bez prstiju ponovo izrasli novi prsti, DARPA investira ogromne sume u istraživanja kako bi identifikovala fiziološke pokretače ovog procesa i aktivirala ga kod odraslih ljudi.

Jedan od velikih problema u ratnim područjima je i umor. Lijek testiran na pilotima američke vojske omogućio im je da ostanu budni čak 40 sati duže, a koncentracija im se poboljšavala iako nijesu spavali dva dana.

Očekuje se da će ovaj lijek moći da zameni lijek na bazi amfetamina, koji je ranije korišćen za održavanje budnosti vojnika tokom ratnih operacija.

(foto: blic.rs)

Portal Analitika