Društvo

Vojinović: Predstavnici crnogorske jezičke zajednice ne ugrožavaju bilo čija prava

Izvor

Izjavu Vojinovića, Portal Analitika prenosi integralno.

Polazeći od shvatanja da se neuspjeh rada Komisije za izradu programa za nastavni predmet jednako loše odražava po status sve četiri jezičke zajednice, smatram da svaka ishitrena, emocionalno obojena izjava data na račun rada Komisije ma od koga da potiče, ne znači brigu o radu i uspjehu projekta, već nešto sasvim suprotno. Ipak, kako je briga o radu Komisije svojevrsna medijska „konstanta“, u čijem se održavanju s vremena na vrijeme pojave i teške optužbe na račun pojedinih članova Komisije, dužan sam da naglasim kako je očito da je dobijanje datuma pregovora Crne Gore s EU u nezavidan položaj dovelo određen broj članova Komisije. I to onih koji se s entuzijazmom i redovno pojavljuju na svim sastancima, jer su predstavnici jedne jezičke zajednice naprasno izgubili interesovanje za rad Komisije.

Kada je riječ o takozvanim poništavanjima identiteta, o kojima profesor Dragan Koprivica govori, u ime crnogorske jezičke zajednice želim da poručim javnosti da predstavnici crnogorske jezičke zajedinice ne ugrožavaju bilo čija prava i ne osporavaju identitetske osobenosti. Naprotiv, svi predstavnici crnogorske jezičke zajednice zdušno se zalažu da se i govornici čije su jezičke zajednice najmanje brojne dožive i razumiju kao punopravni, slobodni građani Crne Gore. U tom smislu naročita pažnja, što je svojevrsni nonsens, posvećena je nastojanju da se kroz nastavni program govornici crnogorskog jezika dožive kao apsolutno ravnopravni, a ne kao građani drugoga reda, čije bi se jezičke osobenosti, ukoliko bi pojedine tendencije dobile svoj praktični oblik, učile samo pod određenim uslovima, i bez obaveze upotrebe. Predstavnici crnogorske jezičke zajedinice posebnu brigu vode o tome da se ovim nastavnim programom ne naruši Ustav Crne Gore, postignuti politički sporazum i jedinstvo nastavnog procesa, koji jedino i mogu biti poštovani ako nastavni program bude oslonjen na princip koji kaže da je neophodno da svi učenici nauče sve cjeline predmetnog gradiva. U suprotnom, učitelji i nastavnici pretvoriće se u redare koji na ulazu u škole „pretresaju” đecu po osnovu „jezičke pripadnosti”. Crnogorsko školstvo i društvo time će ući u novu eru kobnih podjela.

Upravo predstavnici srpske jezičke zajednice nastoje da izdejstvuju dominaciju srpskog jezika, putem pokušaja izrade nastavnog programa u kojem bi učenje crnogorskog jezika bilo neobavezno, a time direktno ruše postignuti politički dogovor.

Portal Analitika