Politika

Nikšićki biznismen i neformalni lider koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ ponovo u centru afere u Sjevernoj Makedoniji

VMRO-DPMNE: Nova vlast omogućila Davidoviću zaradu od 200 miliona eura

Nikšićki biznismen i neformalni lider koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ Miodrag Daka Davidović ponovo se našao u središtu afere u Sjevernoj Makedoniji kada je potpredsjednik opozicionog VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski objelodanio da je Savjet Opštine Tetovo 31. avgusta usvojio urbanistički plan koji Davidoviću omogućava zaradu više od 200 miliona eura.

VMRO-DPMNE: Nova vlast omogućila Davidoviću zaradu od 200 miliona eura Foto: Pobjeda
Nenad Zečević
Nenad ZečevićAutor
PobjedaIzvor

– Daleko od očiju javnosti, samo jedan dan nakon što je formirana Vlada Sjeverne Makedonije, od Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva i Demokratska unija za integraciju Alija Ahmetija, Savjet Opštine Tetovo donio je urbanistički plan koji je kriminalan, koruptivan i ima ozbiljan regionalni kontroverzni kontekst – kazao je Nikoloski za Televiziju Sitel, a prenose makedonski portali na makedonskom i albanskom jeziku.

Urbanistički plan

Donošenje tog urbanističkog plana bila je i tema tokom predizborne kampanje kada je 28. juna objelodanjen audio snimak u kojem Davidović priznaje da je dao 300.000 eura mita biznismenu Zoranu Mileskom Kičecu, koji je bio namijenjen premijeru Zoranu Zaevu i generalnom sekretaru Vlade Dragiju Raškoskom.

U audio snimku, koji je objavio makedonski portal ,,Netpress“, u trajanju od 12 minuta, Davidović tvrdi da je dao novac da bi po povoljnim uslovima, između ostalog, gradio tržni centar u Tetovu za koji je potrebno donijeti urbanistički plan.

Davidović je naknadno u pisanoj izjavi priznao da je dao 300 hiljada eura, ali da je on namijenjen za konsultantske usluge, a ne za mito.

Kako piše makedonsko izdanje Kurira kao i albanski list ,,Albanian Deaily news“, riječ je o skandalu u kojem kontroverznom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću, SDSM i DUI omogućavaju da ,,stvori urbanistički haos u Tetovu i od toga zaradi 200 miliona eura“.

– Detaljni urbanistički plan u potpunosti narušava ravnotežu i urbani život u gradu. Ovim DUP-om predviđena je izgradnja 230.000 kvadratnih metara, od toga stanova čak 140.000 kvadratnih metara i oko 80.000 kvadratnih metara poslovnih zgrada. Pojednostavljeno, ovo znači oko 2.000 novih stanova u Tetovu sa oko 8.000 novih stanovnika, kao i poslovne zgrade koje će dodatno opteretiti grad. Plan za koji ne postoje urbani ili saobraćajni uslovi i bar humani uslovi za život. Plan u kojem potencijalna zarada investitora premašuje nezamislivih 200 miliona eura – kazao je Nikoloski.

Radikalni element

Nikoloski je rekao da je „Vlada dozvolila višemilionsko poslovanje kontroverznih ličnosti iz regiona u zemlji, mega aferu i korupcionaški skandal vrijedan 200 miliona eura“.

On je podsjetio javnost da je tokom izbora na video snimku koji je objavljen kontroverzni biznismen Miodrag Daka Davidović rekao da je dao 300 hiljada eura mita, a to je kasnije potvrdio u pisanoj izjavi.

– Kako je moguće odobriti takve višemilionske ugovore kontroverznoj osobi koja je radikalni element i protiv je integracija u EU i NATO. To su dobra pitanja na koja Zaev i Ahmeti treba da odgovore. Makedonskoj javnosti je takođe predstavljeno da se Vlada predvođena SDSM-om i DUI-om na najmanje tri sjednice održane 25. decembra 2018, 15. januara 2019. i 7. februara 2019. godine složila da ostatak kompleksa SHIK-a Jelak ponudi Daki Davidoviću koji je već posjedovao dio. Tako kontroverzni Miodrag Daka Davidović ima pravo da po početnoj niskoj cijeni kupi cijelo zemljište SHIK-a Jelak i na njemu sa novim DUP-om izgradi objekte od kojih će zaraditi nezamislivih 200 miliona eura – zaključio je Nikoloski.

Zaev: Davidović ostvario vlasništvo nad zemljištem za vrijeme vladavine VMRO-DPMNE

Vlasništvo nad zemljištem koje je predmet DUP-a realizovano je tokom vladavine VMRO-DPMNE 2014. i 2015. godine, kazao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev komentarišući optužbe opozicije da je DUP-om omogućio Davidoviću zaradu od 200 miliona eura.

– Poštovanje gradnje mora biti sastavni dio urbanog planiranja, poštovanje zelenih površina, a adekvatan broj parking mjesta je pravni imperativ ugrađen u makedonske zakone koji treba poštovati. Sve ostalo je gola politika. Vlasništvo nad tim zemljištem ili akcionarskom imovinom koje investitor posjeduje izvršeno je tokom vladavine VMRO-DPMNE. Nema promjene u bilo kojoj vrsti vlasništva. Urbanistički plan je vraćen tri-četiri puta, kao i ostali, sa svim primjedbama transporta i veza i krajem februara ove godine je odobren. Na kraju, neka se gradi u Tetovu, neka se širi na periferiju, dovoljno je u centru grada uz uzurpaciju svih mjesta – rekao je Zaev.

Davidović stvarni šef Krivokapiću

Davidović je, kako pišu makedonski mediji, ponovo postao relevantna ličnost u Crnoj Gori nakon izbora na kojima je pobijedila opozicija.

– Analitičari u regionu tvrde da je Davidović, kao ekstremni proruski biznismen, finansirao političke protivnike Mila Đukanovića koji su pobijedili na prošlim izborima i koji će vjerovatno formirati sljedeću vladu. Zdravko Krivokapić najvjerovatnije je sljedeći premijer, formalni je lider krajnje desnice. Pravi šef koalicije je ipak Miodrag Daka Davidović, za koga sam Krivokapić kaže da je najzaslužniji za ulazak u politiku – piše makedonsko izdanje Kurira pozivajući se na Al Džaziru.

Portal Analitika