Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Vlaović: Očuvanje arheoloških lokaliteta u fokusu resora kulture, Brskovo od izuzetne važnosti

Ambasador Felten ukazao na važnost međusobne saradnje svih strana

Vlaović: Očuvanje arheoloških lokaliteta u fokusu resora kulture, Brskovo od izuzetne važnosti

Predsjednik Opštine Mojkovac istakao interes te lokalne samouprave ka razvijanju privredne djelatnosti koja može uticati na smanjenje migracija iz tog grada

Vlaović: Očuvanje arheoloških lokaliteta u fokusu resora kulture, Brskovo od izuzetne važnosti Foto: MKU
Portal AnalitikaIzvor

“Projekat na lokalitetu Brskovo od izuzetne je važnosti, kako za lokalnu zajednicu, tako i za čitavu regiju sjevera Crne Gore”, saopštila je odlazeća ministarka kulture i medija Maša Vlaović na sastanjku Opštini Mojkovac sastala sa predsjednikom te opštine Veskom Delićem, ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom, savjetnikom u kabinetu premijera Ilijom Mugošom i generalnim menadžerom Tara Resources Richardom Boffeyom.

Prema njenim riječima, očuvanje arheoloških lokaliteta i artefakata u fokusu je ovog resora.

“Uz sistematska arheološka istraživanja, dokumentovanje, zaštititu i očuvanje njihovih vrijednosti, veliki značaj pridajemo i promociji i popularizaciji naše kulturne baštine, kako bismo je predstavili i približili svim našim građanima, ali i svjetu”, poručila je Vlaović.

Posebno zadovoljstvo istakla je zbog realizovanog sastanka, cijeneći da su konstruktivan dijalog i razmjena mišljenja od izuzetne važnosti za dalji plan koraka u realizaciji preostalih aktivnosti na lokalitetu.

„Veoma je važno da pronađemo balans između realizacije projekata koje zahtijeva savremeno doba i ekonomski razvoj naše države, i očuvanja našeg bogatog kulturnog nasljeđa na koje smo izuzetno ponosni,“ navela je Vlaović.

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten ukazao je na važnost međusobne saradnje svih strana.

„Mojkovac zbog istorijskog arheološkog bogatstva, njegove turističke atraktivnosti i sa obnovljenim rudarstvom povezanim privrednim šansama posjeduje enormni razvojni potencijal. Rudari Sasi su u 12. vijeku u velikoj mjeri doprinijeli razvoju rudarstva u području Mojkovca. Zato nas raduje da možemo pružiti doprinos tome da se istorija rudarstva u regionu i istorijski značajni rezultati istraživanja arheoloških nalazišta Brskovo učine dostupnim javnosti “, istakao je Felten.

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić istakao je da je interes te lokalne samouprave razvijanje privredne djelatnosti koja može uticati na smanjenje migracija iz tog grada.

“No, taj interes nije izolovan i povezan je sa kulturom i životnom sredinom, odnosno sa interesom da očuvamo naše kulturno i istorijsko nasljeđe u cilju razvoja i poboljšanja kulturnog života, diverzifikacije turističke ponude i razvoja kulturnog turizma. Ključna tačka u ostvarivanju tog interesa je upravo Brskovo sa dosada otkrivenim lokalitetima, kao i otkrivanje novih lokaliteta koji su locirani”, kazao je Delić.

Na sastanku su prezentovani rezultati projekta „Valorizacija arheološkog lokaliteta Brskovo“ koji Opština Mojkovac sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija, uz podršku ambasade SR Njemačke.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
j jasamovo_neregistrovani
05.11.2022. 10:49

Apel gradjanima da ako nadju neku zlatnu kasiku ili brnjicu od praseta to bi bio krunski dokaz da smo Srbi te da to sacuvaju i ponesu na ruke ministarki Vlaovic.SRBIJA UBIJA!!!!

1
0
C Caja_neregistrovani
04.11.2022. 11:22

Cek, Vlaovicka je jos ministarka?!

4
0