Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Vlaović: CANU nezaobilazan partner Ministarstvu tokom transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej

Vlaović: CANU nezaobilazan partner Ministarstvu tokom transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) biće partner Ministarstvu kulture i medija prilikom transofrmacije Centra savremene umjetnosti u Muzej, kad su u pitanju kontakti koje ima sa ustanovama i stručnjacima širom svijeta.

Vlaović: CANU nezaobilazan partner Ministarstvu tokom transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej Foto: Ministarstvo kulture i medija
Portal AnalitikaIzvor

To je dogovoreno na sastanku ministarke kulture i medija Maše Vlaović i generalne direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milene Mijović Durutović sa predsjednikom CANU Draganom K. Vukčevićem i članovima Akademije

Kako su istakli sagovornici, osnivanje Muzeja savremene umjetnosti, odnosno transofrmacija Centra savremene umjetnosti izuzetno je značajna tema za dalji razvoj kulture Crne Gore.

Ministarka Vlaović je upoznala sagovornike sa aktivnostima koje su do sada realizovane u ovom procesu, te predstavila plan za naredni period.

Kako je navela, osim formalno-pravnih procedura veoma je važno upoznati crnogorsku stručnu, ali i laičku javnost sa svim benefitima koje će ustanova kakav je Muzej savremene umjetnosti donijeti.

„U skladu sa tim planirali smo organizaciju okruglih stolova i seriju predavanja, na kojima bi eminentni stručnjaci iz Crne Gore, regiona, ali i šire govorili o svom viđenju i iskustvima u procesu formiranja Muzeja savremene umjetnosti i pomogli nam da ovaj proces sprovedemo što je kvalitetnije moguće,“ rekla je Vlaović.

U skladu sa tim, kako je istakla, CANU, njeno članstvo, ali i kontakti koje ima sa ustanovama i stručnjacima širom svijeta predstavlja nezaobilaznog partnera Ministarstvu kulture i medija.

Predsjednik CANU Vukčević je naveo da je ta institucija do sada pružala podršku u realizaciji većine značajnih projekata u Crnoj Gori, te da će saradnja sa Ministarstvom na osnivanju Muzeja savremene umjetnosti svakako biti njen prioritet u narednom periodu.

„Muzej savremene umjetnosti omogućiće kvalitetno predstavljanje crnogorskog savremenog stvaralaštva, ali i stvoriti uslove za povratak crnogorskih stvaralaca koji su se već afirmisali u svijetu. Muzej će biti značajna poruka crnogorske kulture svijetu,“ rekao je Vukčević.

Mijović Durutović je upoznala sagovornike sa predavanjima koja su do sada organizovana u Ministarstvu kulture i medija, a koja su se bavila temom muzeja i muzeologije, te istakla da nas to iskustvo ohrabruje da nastavimo sa ovim vidom edukacije.

"Podrška CANU nam je dragocjena i radujemo se svim narednim koracima koje ćemo zajedno realizovati, uz očekivanje da će Crna Gora konačno dobiti Muzej savremene umjetnosti," navela je Mijović Durutović.

Na sastanku je bilo riječi i o planovima za izgradnju objekta za novi Muzej savremene umjetnosti, te navedeno da je u toku definisanje lokacije za zgradu, nakon čega će uslijediti dalje aktivnosti.

Sagovornici su se saglasili da bi međunarodna podrška, posebno sredstva koja se mogu obezbijediti iz pretpristupnih fondova Evropske unije dodatno olakšala i ubrzala cjelokupni proces.

Sastanku su prisustvovali i akademici Dragan Radonjić, Aleksandar Čilikov, Pavle Pejović kao i načelnica Marina Vukićević.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.