Politika

Predsjednik CHO nije iznenađen odlukom spoljno-političkog odbora Evropskog parlamenta

Vlahović: Istraga protiv Varheljija podudara se sa negodovanjem zbog „Otvorenog Balkana“

Istraga o radu evropskog komesara za proširenje i dobrosusjedske odnose Olivera Varheljija, koju je spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta najavio zbog njegove navodne uloge u podrivanju demokratskih reformi u zemljama kandidatima, za našeg diplomatu i predsjednika Crnogorskog helsinškog odbora Miodraga Vlahovića ne predstavlja iznenađenje već se, smatra on, podudara sa novonastalim negativnim stavom većine u EP prema projektu „Otvoreni Balkan“.

Vlahović: Istraga protiv Varheljija podudara se sa negodovanjem zbog „Otvorenog Balkana“ Foto: Gradski portal
PobjedaIzvor

U izjavi za Pobjedu, Vlahović navodi kako je lista situacija, izjava i postupaka ovog mađarskog diplomate, u kojima bi se mogla prepoznati njegova pristrasnost, podugačka.

Predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora podsjeća, takođe, da u mnogim evropskim krugovima, još od Varheljijevog imenovanja na čelo Komesarijata za proširenje i dobrosusjedske odnose, postoji skepsa u pogledu toga koga on zapravo predstavlja, u čije ime govori i kakvi su motivi i namjere njegovog, kako je rekao, selektivnog i arbitrarnog pristupa pojedinim zemljama Zapadnog Balkana.

"I u našem crnogorskom slučaju se lako mogu identifikovati situacije kada su izjave i nastupi gospodina Varheljija više ličili na interpretaciju ili opravdanje politike zvaničnog Beograda, nego na autentični i nepristrasni evropski stav. Nije ni čudo što se takvo Varheljijevo pozicioniranje vrlo svidjelo novim vlastima u Crnoj Gori i njima naklonjenim medijima. Lako ćemo se sjetiti sa koliko su negativne energije i iskonstruisanih optužbi i napada propratili svako, pa i najdobronamjernije podsjećanje ili upit da li su poruke koje su nam dolazile od komesara zaista u skladu sa evropskim principima i evropskom politikom. I gospodin Varhelji i crnogorski zvaničnici, pa i diplomate su nas uvjeravali kako je čak i ukidanje direktorata za Crnu Goru i njegovo pripajanje onom za Srbiju, zapravo dobro za našu zemlju i njenu evropsku agendu", podsjeća Vlahović u izjavi za Pobjedu.

Vlahović smatra i kako formalno preispitivanje Varheljijevog rada podudara sa novim, javnim i jasnim negativnom stavom većine u Evropskom parlamentu prema inicijativi „Otvoreni Balkan“.

"Ono što je u datoj situaciji bitno, formalno preispitivanje Varheljijevog rada koincidira sa novim, javnim i jasnim negativnom stavom Evropskog parlamenta, odnosno ogromne većine njegovih članova i glavnih parlamentarnih grupa, kako socijalista, tako i narodnjaka i liberala prema tzv. Otvorenom Balkanu. Moguće je da to nijesu direktno povezane stvari, odnosno da nijesu u uzročno-posljedičnoj vezi, ali se principijelna povezanost ne može negirati. Puno je puta gospodin Varhelji nekritički podržao ,,Otvoreni Balkan“, uz neskriveno zadovoljstvo Aleksandra Vučića i uz aplauze novih struktura izvršne vlasti u Crnoj Gori. Koliko ste puta čuli, pa i u posljednje vrijeme, da ministri u crnogorskoj vladi, tehnički premijer i njegov potpredsjednik, ministar za poljoprivredu, kažu kako je ,,Otvoreni Balkan“ izvrsna stvar, jer je to rekao i gospodin Varhelji"; podsjeća Vlahović.

On precizira i da je novi evropski stav o „Otvorenom Balkanu“ nedavno nedvosmisleno, korektno i eksplicitno, iskazao i ambasador Njemačke u Podgorici Peter Felten. On je, podsjećamo, tom prilikom ocijenio da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ nedovoljno transparentna i da nije poznato šta su njeni konkretni rezultati.

"Podrazumijeva se potreba sinhronizacije i usaglašavanja politike Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država prema Zapadnom Balkanu. Čini mi se da je to najvažnija potreba našeg regiona i same EU", zaključio Vlahović. 

Komesar je svakako „stvar prošlosti“

Čak i ako evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Oliver Varhelji ne bude primoran da prijevremeno napusti tu funkciju, njegov nastup i logika koja ga je slijedila su stvar prošlosti, smatra Vlahović.

"Zemlje Zapadnog Balkana imale su i imaće najbolju podršku i uslove za napredovanje prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ukoliko podrška za to dolazi i iz Brisela i iz Vašingtona", ocijenio je Vlahović uz poruku kako se nada da je „vrijeme improvizacija i lutanja iza nas“.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anon_neregistrovani
06.12.2022. 10:47

Siguran sam da Varhelji neće dolaziti na ljetovanje u Crnu Goru, na kraju svoje EU karijere. On nas je ojadio više nego ijedan EU zvaničnik, pa vjerujem da će mu pokazati vrata i reći da Orbanove marionete više nijesu dobrodošle.

4
0
d duduk_neregistrovani
06.12.2022. 07:13

Tovar bi shvatio vise da Srbija vidi svoju perspektivu pod Ruskim Svetom, kao nekakava gubernija na balkanu, tesko im je trenutno odreci se novaca i spoznati cinjenicu da njihova radna snaga je jeftina i odlijeva se prema zapadu, a taj "truli " zapad prezire zbog NATO bombardovanja i svega ostalog osim novaca. Koketiranje sa tamjanom i nacionalizmom budjenjem nekih prica o nekom velikom srpskom junastvu i teoriji kako svi koji govore srpski jezik su Srbi i svi ciji jezik Srbi govore a ovi drugi ga nazivaju drugacije su takodjer "neosvesteni" Srbi. U trenutku kad nebi znali sto bi rekli kazu "Zivijo Predsjednik V..."Nakon nevjerojatnog mozganja u EU oni su dosli do konstatacije da OB predstavlja politicki projekt panslavenskog ujedinjavanja na duge staze, postepeno ekonomski, politicki. Autokratski rezimi ne zele vidjet svoje otapanje u EU, gdje gube samovolju svog odlucivanja i nestanak politicko birokratskog aparata za sirenje nacionalizma.

16
0