Region

Vladika Porfirije: I SPC snosi odgovornost za tragediju u Centru za odvikavanje

Izvor

On dodaje da je Sinod zahtijevao od njegovog tadašnjeg episkopa Artemija da se raspusti nelegalni stacionar, a da se protiv Peranovića pokrene crkveno sudski postupak.

- Sinod takođe zahtijeva od državnih organa da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti. Više puta sam govorio da nasilje nema veze sa Crkvom, a da su jedini instrumenti s kojima se može pristupiti zavisnicima ljubav, sloboda i strpljenje - ističe vladika.

Inače, bivši vladika Artemije nije pokrenuo postupak protiv Peranovića, a što mu je bila dužnost. Peranović je po smjeni Artemija dobio otpust iz Eparhije raško-prizrenske i otišao u Šabačku eparhiju. Episkop bački Irinej rekao je da odgovornost za tragediju u Centru za odvikavanje od droge snose svi, pa i SPC.

- Smatram da posredno svi mi snosimo odgovornost u Crkvi, i to moram da kažem pošteno, zato što nijesmo dovoljno ozbiljno shvatili šta sve jedan neuravnotežen čovjek može da uradi - rekao je episkop bački za B92 i podsjetio da je Sinod SPC 2009, kada se pojavio video-snimak brutalnosti sveštenika Peranovića prema štićenicima u „Crnoj reci“, preporučio Raško-prizrenskoj eparhiji da pokrene crkveno-sudski postupak protiv njega, ali je tadašnji episkop Artemije to odbio.

(foto:blic.rs)

Portal Analitika