Abiznis

Vlada pozvala rudare da izađu iz jame

Izvor

Ministar ekonomije Branko Vujović smatra da se na taj način ništa neće više postići u odnosu na realno moguće.

»Objektivno je urađeno ono što je bilo moguće sada, odnosno uprava je obezbijedila isplatu dvije zaostale zarade, koja će početi danas, ili najkasnije sjutra«, kazao je Vujović nakon sjednice Vlade na kojoj je raspravljano o situaciji u Rudnicima boksita, prenosi agencija Mina business.

On je objasnio da su se uslovi za isplatu zarada stekli i zahvaljujući tome što je Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) deblokirao račun Rudnika. »Fond PIO nije blokirao račun kompanije zbog velikih dugova, a deblokada inače slijedi iz Ugovora o poravnanju sa Centralno evropskom aluminijskom kompanijom«, rekao je Vujović.

Situacija u Rudnicima boksita je, kako je ocijenio, neizvjesna, jer je jama zatvorena godinu i ne postoji stručni nalaz o njenom stanju. Vujović je podsjetio da je Zakonom o rudarstvu zabranjeno organizovanje štrajkova u jamskim prostorijama ili drugim objektima u kojim postoji potencijalna opasnost po život radnika, i upozorio da svu odgovornost za bezbjednost rudara snose organizatori takvog protesta.

 Ministarstvo ekonomije uputilo je nalog upravi Rudnika boksita, da u skladu sa Zakonom, normalizuje situaciju u preduzeću i preduzme mjere koje će osigurati sigurnost osoba i imovine na teritoriji Rudnika.

Portal Analitika