Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Vlada i Skupština da obustave zakonodavnu djelatnost do izbora novih sastava tih organa na osnovu parlamentarnih izbora

Apel Akcije za ljudska prava, Mansa i Udruženja pravnika

Vlada i Skupština da obustave zakonodavnu djelatnost do izbora novih sastava tih organa na osnovu parlamentarnih izbora

Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Udruženje pravnika Crne Gore (UPCG) apelovali su na postojeći „raspušteni“ saziv Skupštine Crne Gore da, u cilju očuvanja ustavnosti i pravne sigurnosti, obustavi usvajanje novih zakona, jer od donošenja ukaza o raspuštanju Skupštine, već skoro dva mjeseca nema legitimitet, osim za obavljanje „tekućih i neodložnih poslova“. 

Vlada i Skupština da obustave zakonodavnu djelatnost do izbora novih sastava tih organa na osnovu parlamentarnih izbora Foto: Skupština CG
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, kako dodaju, apeluju na Vladu Crne Gore, koja je izgubila povjerenje prije više od osam mjeseci, da obustavi zakonodavne inicijative. 

“Prioritet treba da bude održavanje parlamentarnih izbora koji su raspisani za 11. jun, a koji će obezbijediti neophodan legitimitet novom sazivu Skupštine za usvajanje zakona, kaoi novoj Vladi za predlaganje novih zakonodavnih rješenja”, kažu u saopštenju.

Podsjećaju da je za manje od dva mjeseca, odnosno od 16. marta, kada je ukazompredsjednika države raspuštena, Skupština Crne Gore usvojila čak 14 zakona i razmotrilajoš sedam. 

“Među tih 14 zakona, nalaze se, između ostalog, i izmjene Zakona o Centralnoj banci i Zakona o elektronskim komunikacijama, kojima se uvode značajne sistemske izmjene, prije svega one koje se odnose na postupak imenovanja čelnih ljudi u tim institucijama, a koje svakako nije trebalo da usvaja Skupština koja nema puni legitimitet. Konkretno, izmjenama Zakona o Centralnoj banci predviđeno je da Skupština imenuje guvernera na osnovu sprovedenog javnog konkursa i na predlog skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, umjesto trenutnog zakonskog rješenja prema kojem Skupština bira guvernera na predlog predsjednika države. S druge strane, izmjenama Zakona o elektronskim komunikacijama je, između ostalog, predviđena promjena statusa Agencije za elektronske komunikacije, koja bi trebalo da zasvoj rad odgovara Vladi, a ne Skupštini, kao što je sada propisano”, pojašnjavaju oni. 

Izmjene predviđaju i da se procedura izbora Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost promijeni tako da ih bira Vlada umjesto Skupštine na javnom konkursu, čime se sveukupno ugrožava samostalnost tog regulatora.

“Izmjenama se uvode i neograničeni mandati za predsjednika i članove Savjeta Agencije, kao i za direktora Agencije, što je takođe zabrinjavajuće i sasvim neuobičajeno. Pritom, ovih 14 usvojenih zakona je „na čekanju“ tj. nijesu stupili na snagu jer predsjednik države, Milo Đukanović, od dana kada je raspustio Skupštinu, odbija da ih potpiše i proglasi, pa ni jedan od tih zakona ne proizvodi pravno dejstvo”, navode u saopštenju. 

Istovremeno, dodaju, postoji najava novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića da će sve te zakone, poslije parlamentarnih izbora, uputiti novom sazivu Skupštine na ponovno izjašnjenje. 

“Ovakvo rješenje podržavamo, i apelujemo da se pomenuti zakoni povuku iz procedure i vrate u fazu javne rasprave koja o njima neopravdano nije održana. Poseban problem predstavlja činjenica da su pojedina zakonska rješenja usvojena I bez javne rasprave, bez mišljenja Evropske komisije ili i suprotno stavu relevantnih međunarodnih organizacija, ozbiljnijih analiza ili sa antisistemskim rješenjima koja zadovoljavaju samo partikularne interese”, kažu u saopštenju. 

Takvo postupanje „raspuštenog“ saziva Skupštine ostavlja, napominju, ozbiljne posljedice povladavinu prava, pravnu sigurnost i pregovarački proces Crne Gore sa EU, posebno u pregovaračkim poglavljima u kojima se tretira nezavisnost ustavom definisanih institucija i sprečavanje „neprimjerenog političkog uticaja“.

“Shodno navedenom Udruženje pravnika Crne Gore (UPCG), Mreža za afirmaciju nevladinogsektora (MANS) i Akcija za ljudska prava (HRA), pozivaju rukovodstvo i poslanike Skupštine Crne Gore da prestanu sa predlaganjem i usvajanjem novih zakona, a Vladu Crne Gore da obustavi podnošenje novih zakonskih inicijativa, jer ni jedan ni drugi organ nemaju povjerenje odnosno legitimitet za obavljanje funkcija u punom mandatu, posebno poslije 16. maja kada ističe rok za predaju lista za naredne parlamentarne izbore”, zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Rukffaš
04.05.2023. 12:02

Živ li je MANS???

6
0
d dragan_neregistrovani
04.05.2023. 12:01

Svaka cast Gospodo! Respekt!

5
0
m milica_neregistrovani
04.05.2023. 11:57

Napokon i od vas nešto smisleno.

8
0