Region

Vjerovali ili ne: Ove dvije balkanske države su i dalje u ratu koji je počeo prije - 83 godine

Teško je i nabrojati sve ratne konflikte koji su se dešavali u našem dijelu kontinenta u prošlom vijeku, no jedan od njih je zanimljiv zato što – i dalje traje.

Vjerovali ili ne: Ove dvije balkanske države su i dalje u ratu koji je počeo prije - 83 godine Foto: Arhiva
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko ste mislili da na Balkanu danas nije aktivan nijedan sukob, pogriješili ste. Jer, u ratu su države koje su, ujedno, i članice NATO – Albanija i Grčka. I to već 83 godine.

Naravno, mimo diplomatskih trzavica, nikakvog sukoba između tih država faktički nema, no one formalno nikad nijesu potpisale primirje.

Njihov je rat počeo u oktobru 1940. Tada je Italija sa teritorije okupirane Albanije napala Grčku, koja je odmah potom objavila rat Albaniji.

Sukobi su trajali mjesecima, a Grci su na kraju uspjeli da potisnu italijansku vojsku, ali uz ogromne gubitke. Procjenjuje se kako je na obje strane poginulo oko 190.000 vojnika.

Iako se Albanija u Drugom svjetskom ratu oslobodila od okupatora, odnosi dvije države prolazili su kroz različite faze. Često je bilo mimoilaženja povodom statusa dvije nacionalne zajednice u tim državama, bilo je i ideoloških mimoilaženja, a 1987. godine je Vlada Grčke konačno riješila da ukine ratno stanje.

No – ta odluka nikad nije došla na dnevni red u grčkom parlamentu.

Albanija bi mogla doživjeti totalnu blokadu na putu ka EU, i to od strane susjeda
1
Albanija bi mogla doživjeti totalnu blokadu na putu ka EU…
13.11.2023 22:53

Dvije države su od tada potpisale sporazum o prijateljstvu, potom je i Albanija pristupila NATO-u, ali rat i dalje – postoji.

Albanija bi eventualnim ‘završetkom’ rata, kako se pretpostavlja, mogla da zahtijeva od susjeda reparaciju za albansku etničku grupu Čami, čije su porodice nakon Drugog svjetskog rata protjerane sa sjevera Grčke.

Portal Analitika