Svijet

Visoki kardinal Vatikana umiješan u kupovinu luksuzne vile, iznenada podnio ostavku!

Visoki zvaničnik Vatikana kardinal Đovani Anđelo Beću, iznenada je podneo ostavku. Sveta stolica je u saopštenju navela da prihvata ostavku kardinala. Kardinal će sačuvati svoju titulu, ali neće moći da glasa za sljedećeg papu, piše BBC.

Visoki kardinal Vatikana umiješan u kupovinu luksuzne vile, iznenada podnio ostavku! Foto: You tube
AgencijeIzvor

Vjerovatno je on bio primoran da podnese ostavku, zbog istrage.

Beću je prije toga šest godina radio kao drugi najviši zvaničnik u državnom sekretarijatu Vatikana, gdje se svakodnevno susretao sa papom i bio jedan od njegovih najbližih saradnika.

Kardinal Beću bio je umiješan u kontroverznu kupovinu luksuzne zgrade u Londonu od novca iz crkvenih fondova, odnosno od priloga i milostinje. Kupovina je izvršena putem ofšor sredstava i kompanija, a ovaj slučaj je i dalje predmet finansijske istrage.

Petoro vatikanskih službenika suspendovano je nakon racije koja je sprovedena u kancelarijama sekreterijata tokom prošle godine, kada je policija zaplijenila dokumenta i kompjutere.

Kardinal je negirao bilo kakvu umiješanost u ilegalne radnje, a u feburaru je branio kupovinu, istakavši da je riječ o dobroj investiciji na kojoj im mnogi zavide.

Vatikanska policija je u junu uhapsila italijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, pronevjeru, prevaru i pranje novca. Kasnije je pušten, ali istraga i dalje traje.

Vatikanski izvori tvrde da će presude biti izrečene uskoro.

Inače, vatikanska komisija je utvrdila da je Beču sa bankarskog računa Vatikana u londonskoj banci, koji je samo on godinama kontrolisao, novac preusmjeravao na privatne račune i firme svoje braće na Sardiniji.

“Novac koji je Beću usmjeravao na privatne porodične račune, mijenjao je destinaciju nekoliko puta tako da se porijeklu gubi svaki trag”, piše agencija AdnKronos, za koju je kardinal rekao da nema komentara i da više voli da ćuti o svemu.

Ipak neki detalji su procurili u javnost, između ostalog da je Papa Franjo, koji je do sada imao puno poverenja u Beću, koji se čak spominjao kao kandidat za narednog poglavara katoličke crkve, u toku razgovora lupao šakom o sto.

Papa Franjo od kada je došao na čelo katoličke crkve pokrenuo je, generalno govoreći, čišcenje i transparentnost u poslovanju Svete stolice, ne samo vatikanske banke JOR, koja je u prošlosti bila umiješana u neke sporne poslove, već i čisčenju redova katoličke crkve od pedofila.

Ovakve akcije poglavara katoličke crkve nisu pozdravili svi zvaničnici Vatikana, pa pored onih koji skriveno i šapućući kritikuju ili ne odobravaju takve poteze aktuelnog Pape, Franjo ima i otvorenu opoziciju među visokom crkvenom hirerhijom.

Portal Analitika