Fudbal

Hrvatima ne daju mnogo šansi

Više od trećine Crnogoraca vidi Brazil kao novog prvaka svijeta, svaki dvadeseti smatra da će to biti Srbija

Za većinu crnogorske populacije se može reći da predstavlja strastvene pratioce svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, pokazalo je istraživanje Ipsos-a.

Više od trećine Crnogoraca vidi Brazil kao novog prvaka svijeta, svaki dvadeseti smatra da će to biti Srbija Foto: Reuters
Portal AnalitikaIzvor

Prema rezultatima do kojih su došli gotovo 1/3 osoba starijih od 18 godina u Crnoj Gori redovno prati dešavanja na ovom globalnom sportskom događaju, a još toliko (34%) njih povremeno se informiše o sadržajima vezanim za FIFA Svjetski Kup.

Sasvim očekivano, najveći broj pasioniranih pratilaca Svjetskog prvenstva u fudbalu je među muškarcima (47.5%), dok žene najčešće apstiniraju od praćenja najvažnije sporedne stvari na svijetu (27.3% njih uopšte ne prati dešavanja u Kataru).

Na Jugu Crne Gore je nešto više onih koji se ne interesuju za Svjetsko fudbalsko prvenstvo (23.4%) u odnosu na druge regione zemlje, kao imeđu starijim od 60 godina (28%).

Televizija predstavlja ključni izvor informacija o dešavanjima na FIFA Svjetskom fudbalskom prvenstvu 2022. Godine (za skoro 94% ispitanika), ali je vrlo značajno učešće I društvenih mreža (35.3%) u praćenju ovog globalnog sportskog događaja, naročito među mladima do 29 godina starosti (68.9%) što je još jedan dokaz da mlade generacije sve više koriste društvene mreža kao svoj primarni izvor informisanja, istakli su iz Ipsos-a.

Screenshot-2022-12-01-at-21-06-29-Pr-sentation-Power-Point-Pracenje-svjetskog-fudbalskog-prvenstva-u

Kada je praćenje televizije kao izvora informacija i dešavanja na Prvenstvu u Kataru 2022. Godine u pitanju, većina građana Crne Gore preferira svoj kućni ambijent (89% njih), ali nije beznačajan i procenat onih koji ovaj medija prate u nekom od popularnih kafića ili restorana u svom mjestu stanovanja, što još jednom ukazuje na značaj Out of Home modela praćenja sportskih dešavanja (7%).

Srbiji prognozirali bolji plasman nego Hrvatskoj

Iz Ipsos-a navode da su građane Crne Gore pitali i kako procjenjuju šanse dva nacionalna tima susjednih država (Srbije I Hrvatske) koje učestvuju na SP u Kataru, i čini se da je većina njih još oprezna u svojim procjenama. 

Negdje oko 30% ispitanika još ne želi da se izjasni kako će ove dvije nacionalne reprezentacije proći na Prvenstvu svijeta u fudbalu, a oni malo iskusniji su hrabriji u svojim procjenama da će srpska i hrvatska fudbalska reprezentacija završiti svoje učešće u Kataru između osmine (20%) i četvrtine finala (16).

Screenshot-2022-12-01-at-21-04-50-Pr-sentation-Power-Point-Pracenje-svjetskog-fudbalskog-prvenstva-u

Oko 10% ispitanika smatraju da Srbija i Hrvatska mogu stići do polufinala. Isti procenat je mišljenja da srpska reprezentacija može igrati u finalni meč prvenstva, dok je takav plasman Hrvatskoj prognoziralo sedam odsto ispitanika.

Jednak je oprez pratilaca Svjetskog prvenstva i kada je u pitanju potencijalni šampion Prvenstva u Kataru. Ponovo gotovo trećina ispitanika (31%) još nije spreman da imenuje svjetskog fudbalskog šampiona za 2022. Godinu, a oni malo hrabriji smatraju da je to reprezentacija Brazila (37%).

Pet odsto ispitanika smatra da Srbija može do pobjedničkog postolja, a svega dva odsto mišljenja su da takav rezultat može da ostvari hrvatska reprezentacija.

Metodologija istraživanja

Predstavljeni rezultati su dio Omnibus istraživanja koje je Ipsos Crna Gora sproveo u periodu od 25. do 28. novembra 2022. godine.

Istraživanje je realizovano Mix Modom (kombinacijom telefonske i web ankete) na nacionalnom, reprezentativnom uzorku od 820 predstavnika crnogorske populacije starije od 18 godina.


O Ipsosu

Ipsos, agencija za istraživanje tržišta treća po veličini u svijetu, prisutna je u 90 zemalja, sa preko 18000 zaposlenih. Naši posvećeni istraživači, analitičari i naučnici izgradili su jedinstvene kapacitete specijalizovane za različite oblasti, koji omogućavaju istinsko razumijevanje i donose izuzetno korisna saznanja o postupcima, mišljenju i motivaciji građana, potrošača, pacijenata, klijenata ili zaposlenih.

Širom svijeta sarađuje sa preko 5000 klijenata, kojima je na raspolaganju naših 75 poslovnih rješenja.

Osnovan u Francuskoj 1975, Ipsos se nalazi na listi Euronext Paris od 1. jula 1999. Kompanija je dio SBF 120 i Mid-60 indeksa i kvalifikovana je za Deferred Settlement Service (SRD).ISIN code. FR0000073298, Reuters ISOS.PA, Bloomberg IPS: FP www.ipsos.com


Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
n neymaryr_neregistrovani
02.12.2022. 21:38

BRAZIL OSVAJA 🇧🇷 AJTE KUĆII🇷🇸🙋🏾‍♀️

0
0
l ljuma_neregistrovani
02.12.2022. 13:18

Portugal ili Hrvatska osvaja

0
0
J Jozo_neregistrovani
02.12.2022. 06:23

Ovaj “svaki dvadeseti” je jako dobar poznavatelj nogometa ! 😂😂😂

3
0
N Natakarije_neregistrovani
01.12.2022. 22:12

Francuska....Asteriks napadač, Obeliks golman...

1
0
L Lol_neregistrovani
01.12.2022. 20:59

Smrdonje glasuju protiv Hrvatske

7
0