Finansije

Visa: Budućnost novca je digitalna

Porast beskontaktnih transakcija, e-trgovine, plaćanja pametnim telefonom ili skeniranje QR kodova, kao i sve veća popularnost biometrije, potvrđuju da digitalizacija nije samo pogodan dodatak za potrošače, već vitalni deo oporavka ekonomija, zaključeno je na Regionalnom brifingu za medije, u okviru tradicionalnog Visa poslovnog foruma za klijente Jugoistočne Evrope, održanom u Budvi.

Visa: Budućnost novca je digitalna Foto: VISA
Portal AnalitikaIzvor

Globalno tržište digitalnih plaćanja ostvariće rast od 50 procenata i dostići 12,55 biliona dolara do 2027. navodi se u Globalnom izvještaju pod nazivom Digitalno Platno Tržište, veličina, globalna predviđanja 2022-2027.

Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, smatra da je pandemija ubrzala promjenu, ali i da postoji trajna promjena u ponašanju koja će još dugo ostati sa nama, a to je preusmjeravanje na digitalne kanale.

„Inovacije koje prate tehnološku evoluciju u kretanju novca ali i u trgovini uopšte, pokazaće istinsku moć i potencijal bezgotovinskih plaćanja. Jedno je jasno – budućnost novca je digitalna. U kompaniji Visa, svjedoci smo da i mala i srednja preduzeća prepoznaju potencijal bezgotovinsko plaćanja, a da se mnogi korisnici kartica opredjeljuju za beskontaktnu tehnologiju – bilo da se radi o plaćanju karticom, digitalnim novčanikom ili prihvatanju tih plaćanja putem pametnih uređaja. To je dovelo do uvođenja novih tehnologija poput poslednje u nizu - Visa Tap to Phone, kao i digitalnih novčanika i novih praktičnih metoda plaćanja pametnim telefonima. Naša misija je da dalje širimo i nudimo pogodna i bezbjedna rješenja za digitalno plaćanje svim potrošačima u regionu. Zajedno sa našim partnerima, bankama, podržavamo vlade da stimulišu rast bezgotovinske i digitalne ekonomije. Cilj ovogodišnjeg Visa poslovnog foruma za klijente Jugoistočne Evrope je upravo da identifikuje postojeće tehnologije i inovacije koje ćemo iskoristi za napredak regionalne ekonomije“, rekao je Đorđević.

01-55

Vladimir Đorđević

Potražnja potrošača za bezgotovinskim plaćanjem, kao i digitalizacijom finansijskih institucija, fintech kompanija i trgovaca je u porastu. Vođeni ovim promjenama na tržištu, mali i srednji biznisi da bi ostali konkurentni, moraju da se prilagode digitalnoj ekonomiji.

Naime, sedam od deset (73 procenta) malih preduzeća (SMB), prema Visa Back to Business globalnoj studiji, reklo je da su novi oblici digitalnog plaćanja fundamentalni za njihov rast i neophodnost da budu ispred najnovijih trendova u dinamičnom okruženju platnih sistema. Štaviše, polovina anketiranih potrošača širom svijeta (53%) očekuje da će u narednih 10 godina preći na bezgotovinsko plaćanje.

Vera Platonova, viša potpredsjednica i menadžerka za CISSEE region u kompaniji Visa, kaže da se novi trend digitalnog plaćanja primjećuje u cijelom svijetu, uključujući i Jugoistočnu Evropu, koja takođe ide ka bezgotovinskoj ekonomiji.

„U kompaniji Visa smo oduvijek vjerovali da digitalna plaćanja su važan dio svih sektora privrede i svakodnevnog života, i da omogućavaju preduzećima i pojedincima da napreduju. Veoma smo srećni što vidimo značajan pomak u rastu i zastupljenosti digitalnih plaćanja u regionu Jugoistočne Evrope, koji je podržala i Visa kompanja i to u saradnji sa partnerima – bankama i trgovcima. Radujemo se što ćemo klijentima donijeti inovativnija rešenja, podršku i naprednu tehnologiju, kao i više pogodnosti i vrijednosti za svakog korisnika kartica“, izjavila je Platonova.

01-82

Vera Platonova

Novi trend kupovine - Korišćenje pametnog telefona kao novčanika

Danas su potrošači skloniji da procese plaćanja realizuju što je brže moguće i da što manje čekaju u dugim redovima. Potrošači u regionu pokazali su značajno interesovanje za mobilna plaćanja, prema regionalnom istraživanju kompanije Visa „Biram digitalno“ navodeći pogodnost, jednostavnost i brzinu kao glavne razloge za korišćenje.

Lider u regionu je Sjeverna Makedonija, sa 36 odsto potrošača koji mobilnim telefonima obavljaju svakodnevne transakcije. U Srbiji skoro svaki četvrti građanin koristi pametni telefon za plaćanje. Dobre rezultate bilježe i Crna Gora i Bosna i Hercegovina, sa 26 odsto i 24 odsto korisnika koji plaćaju pametnim telefonima, dok na tržištima u Albaniji i na Kosovu, taj broj iznosi 10 odnosno 8 odsto.

01-75

Prihvatanje plaćanja na pametnim telefonima

Visa je krajem 2021. lansirala tehnologiju Tap to Phone na dva tržišta, u Srbiji i Crnoj Gori. Ova tehnologija transformiše Android pametne telefone sa NFC podrškom u mobilne POS terminale, eliminišući potrebu za kupovinom ili iznajmljivanjem tradicionalnih POS-terminala za trgovce, čime se proširuje opseg pristupačnih alata za digitalno prihvatanje.

Da bi ispitala otvorenost prema novoj tehnologiji, Visa je sprovela regionalnu studiju „Digitalna trgovina na klik“ među mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

Ispitanici u Srbiji pokazali su najveći stepen interesovanja (70 odsto) za tehnologiju koja omogućava beskontaktno plaćanje putem pametnog telefona. Svaki drugi biznis iz Crne Gore (58 odsto), Sjeverne Makedonije (53 odsto) i Albanije (48 odsto) je spreman da to isproba, s tim što je taj nivo interesovanja nešto blaži u Bosni i Hercegovini (24 odsto).


O kompaniji Visa

Visa je svjetski lider u digitalnom plaćanju, olakšavajući transakcije između potrošača, trgovaca, finansijskih institucija i državnih organa u više od 200 zemalja i teritorija. Naša misija je da povežemo svijet preko najinovativnije, najpovoljnije, najpouzdanije i bezbjednije mreže plaćanja, omogućavajući pojedincima, preduzećima i privredama da napreduju. Vjerujemo da ekonomije koje uključuju sve svuda, podižu sve svuda i vide pristup kao temelj budućnosti kretanja novca. Saznajte više na Visa.com.

Visa Forum

Visa poslovni forum za klijente Jugoistočne Evrope je tradicionalni događaj koji okuplja predstavnike bankarskog sektora, Visa stručnjake iz cijelog svijeta, kao i inspirativne spoljne predavače. Cilj Foruma je uvođenje novih trendova i uvida, dijeljenje znanja, predstavljanje primjera svjetske klase bezgotovinske industrije i umrežavanje za buduću saradnju. Ove godine Forum će okupiti preko 100 partnera, koji će dijeliti vijesti i informacije o digitalnim proizvodima, kako bi doprinijeli boljem iskustvu klijenata i potrošača.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.