Svijet

Vinske boce koje su šokirale Italijane

Izvor

Sindi Hirš iz Filadelfije nalazila se na odmoru sa suprugom Majklom na jezeru Garda, u sjevernoj Italiji, kada im je u jednoj samousluzi pogled pao na vinske flaše sa Hitlerovim likom.

Jedno vino zvalo se se “majn kampf”, a drugo “ajn folk, ajn rajh, ajf firer” (jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa). Na drugoj etiketi Hitleri je prikazan dok salutira nacističkim pozdravom, a jedna boca imala je naljepnicu sa likom pape Jovana Pavla Drugog.

Sindin otac rođen je u Čehoslovačkoj i jedan je od preživjelih u koncentracionom logoru Auštvic, dok su njeni ostali rođaci pobijeni u istom logoru.

- Ovo nije uvreda samo za Jevreje, iako smo moj suprug i ja Jevreji. To je uvreda za cijelo čovječanstvo - kaže uzbuđeno Sindi.

Italijanski ministar za međunarodnu saradnju i integraciju, Andrea Rikardi izjavio je: "Želim da uvjerim naše američke prijatelje koji posjećuju našu zemlju da naš Ustav i kultura odbacuju rasizam, anti-semitizam, kao i nacizam i fašizam. Ovo vrijeđa sjećanje na milione ljudi i baca mrlju na Italiju van njenih granica".

Hiršova kaže da se požalila radniku u samoposluzi na skandalozne naljepnice, na što joj je on odgovorio: “To je samo istorija, kao što su Musolini, ili Če Gevara”.

Kaže da je samo ostavila flašu na kasi, okrenula se i izašla iz prodavnice.

Tužilac Mario Đulio Skinaja za Ansu je potvrdio da je povodom ovog slučaja pokrenuta istraga.

- Jedini zločin koji bi mogao ovdje da se pridoda jeste onaj o izvinjavanju zbog fašizma. Bilo bi zgodno u ovom trenutku izmisliti zločin za ljudsku glupost - rekao je on.

Italija je čin izvinjavanja za fašizam proglasila zločinom 1952. godine.

vinoadoolf
Portal Analitika