Svijet

Ubijena četvorica napadača

(VIDEO) Teroristički napad u Rusiji, najmanje devetoro mrtvih

Nepoznati napadači su u Derbentu i Mahačkali, u ruskoj pokrajini Dagestan, napali dvije pravoslavne crkve, sinagogu i jedan punkt saobraćajne policije. U napadu je ubijeno sedam policajaca, jedan sveštenik i čuvar crkve, a prema preliminarnim policijskim izvještajima, ubijena su četvorica napadača u Mahačkali i dvojica u Derbentu.

(VIDEO) Teroristički napad u Rusiji, najmanje devetoro mrtvih Foto: RIA Novosti
Portal AnalitikaIzvor

Službenici za sprovođenje zakona su, kako se navodi, eliminisali četiri militanta u Mahačkali.

U napadima je ranjeno 12 ljudi, prenijele su ruske novinske agencije pozivajući se na izjave zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova.

U izvještajima se navodi da su jedan oficir i sveštenik ubijeni kada je pucano na sinagogu i crkvu u Derbentu, dom drevne jevrejske zajednice na Južnom Kavkazu. Sinagoga je zapaljena nakon napada, javile su ruske novinske agencije. Napadači su potom pobjegli automobilom.

Još jedan policajac je ubijen u razmijeni hitaca na policijskoj stanici u gradu Mahačkali, oko 125 kilometara sjeverno duž obale Kaspijskog mora i glavnog grada u Dagestanu, pretežno muslimanskom regionu na jugu Rusije.

U Derbentu i Mahačkali u toku je kontrateroristička operacija, prema pisanju ruskog kanala Mash. Napadači su u jednoj privatnoj kući i u toku je policijska akcija, Kanal piše da su građani u tom kvartu evakuisani. 

Na videu koju je objavio Mash čuje se rafalna pucnjava. Na ulicama Derbenta je i vojna tehnika. Prema pisanjima ruskih medija operaciju likvidacije terorista sprovodi Rosgvardija.

U Mahačkali se takođe teroristi kriju u zgradi i pucaju na policiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana demantovalo je informaciju nekih ruskih medija da se u pravoslavnoj crkvi nalazi 40 talaca. Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana demantovalo je informaciju o taocima za RIA Novosti.

Kako policija navodi, u hramu je dvadesetak osoba koje su potražile utočište od pucnjave po gradu.

Ruski mediji pišu da je u policijsku stanicu doveden Magomed Omarov, načelnik Sergokalinskog rejona Dagestana, tj. mjesne zajednice Sergokalinski rejon u vezi sa terorističkim napadom. 

Utoku pretres njegove kuće. Navodno su, prema pisanjima niza ruskih medija, u napadima u Mahačkali i Derbentu učestvovali sinovi načelnika rejona.

Sergokalinski rejon je seoska mjesna zajednica, selo Sergokala je na pola puta između Dagestana i Mahačkale.

Portal Analitika