TV / Film

(VIDEO) Gdje snimiti film o Robinsonu Krusou u 21. vijeku: Crnogorska premijera „Supermarketa“ 16. aprila u Podgorici

Film u režiji Nemanje Bečanovića svjetsku premijeru imao je u novembru prethodne godine, na festivalu A kategorije - Tallinn Black Nights Film Festival u Estoniji

(VIDEO) Gdje snimiti film o Robinsonu Krusou u 21. vijeku: Crnogorska premijera „Supermarketa“ 16. aprila u Podgorici Foto: Pobjeda/Nemanja Bečanović
Portal AnalitikaIzvor

U okviru programa „Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka sprovode u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu, u utorak, 16. aprila u 20 sati u KIC-u „Budo Tomović“, biće upriličena crnogorska premijera filma „Supermarket“, u režiji Nemanje Bečanovića.

Radnja filma prati beskućnika, koji već godinu dana neometano živi u supermarketu. Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njenog mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio „useliti“ u prodavnicu, a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nadzorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti.

Uloge tumače Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović. 

Kako u rediteljskom ekspozeu navodi Nemanja Bečanović, u fokusu ostvarenja je priča o savremenom Robinsonu Krusou.

„Gdje snimiti film o Robinsonu Krusou u 21. vijeku? Najveća ironija od svega je što to nije pusto ostrvo, već samoposluga u srcu grada“, kazao je reditelj filma. 

Film „Supermarket“ svjetsku premijeru imao je u novembru prethodne godine, na festivalu A kategorije - Tallinn Black Nights Film Festival u Estoniji. Film je prikazan u glavnom takmičarskog programu u selekciji „Rebels with a Cause“ („Butnovnici sa razlogom“). Jedan od selektora festivala Havijer Garsija Puerto najavio je film kao mračnu i komičnu priču o Robinsonu Krusou 21. vijeka čije je pusto ostrvo veliki trgovački centar, koja se bavi apsurdom i međuljudskim odnosima u savremenom, konzumerističkom društvu.

„Supermarket“ je sniman u koprodukciji VHS Productiona i RTCG-a, a podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i medija. 

Portal Analitika