Svijet

Vestervele: Pristup njemačke industrije sirovinama ako treba i silom

Izvor

„Očuvanje ekonomskih interesa i interesa u vezi sirovina mora biti dio naših strateških razmišljanja. Čudim se da je moja podrška upotrebi naših vojnika u borbi protiv piraterije ocijenjena nemoralnom od pojedinih poslanika", rekao je on u intervjuu njemačkom nedjeljniku "Virtšaftsvohe".
"Tačno je da dajemo naš doprinos u zaštiti međunarodnih ruta trgovine. To su strateški interesi i bilo bi pogrešno da se ne spoznaju", poručio je Vestervele.

On je dodao da najprije diplomatskim sredstvima treba pokušati riješiti konflikte.

"Ali, svuda gdje ne napredujemo diplomatski, kao što su na primjer borba protiv terorizma i piraterije, ne preostaje nam ništa drugo nego da uz oružanu silu zaštitimo naše mornare. To da smo u Avganistanu sa našom vojskom zbog sirovina je glupost, ali smo u Avganistanu radi zaštite sirovina kako bi toj zemlji obezbijedili prihode i dobru budućnost", rekao je on.


Zbog slične izjave je prije dvije godine njemački predsjednik Horst Keler morao da podnese ostavku. On je, nakon posjete Avganistanu, u jednom intervjuu rekao da nema sumnje da je vojna sila potrebna i za očuvanje njemačkih interesa, na primjer, slobodnih trgovinskih ruta.


Godinu dana kasnije je tadašnji ministar odbrane Karl Teodor cu Gutenberg rekao da Njemačka mora svoje ekonomske interese obezbijediti i vojnim sredstvima.
Vestervele je istakao da želi da nastavi diskusiju koju je podstakao Keler.


"Politika i nauka, ekonomija i društvo moraju diskutovati i tome i sa kojim sredstvima želimo štititi naše ekonomske i bezbednosne interese. Vrijeme je da se razgovara o osnovama mira, sloboda, blagostanja i o našim strateškim prioritetima", rekao je Vestervele.

Portal Analitika