Kultura

Nakon Hopera lažni rad i čuvenog holandskog umjetnika

Vermerovo remek-djelo generisano vještačkom inteligencijom na vrhu Guglove liste pretrage

Drugi put za samo mjesec dana, Guglov pretraživač dozvolio je da jedan lažni rad, u ovom slučaju čuvenog holandskog umjetnika Johanesa Vermera generisan vještačkom inteligencijom bude na vrhu liste pretrage.

Vermerovo remek-djelo generisano vještačkom inteligencijom na vrhu Guglove liste pretrage Foto: Julian van Dieken
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše sajt Futurism, ako izguglate „Johannes Vermeer“ , bez pomena vještačke inteligencije i bez određene njegove slike, naći ćete se sa proizvodom vještačke inteligencije slikarovog klasika „Djevojka sa bisernom minđušom“.

Slavni portret definitivno nije pravi Vermer i ima karakteristike koje ga odaju. Predstavljen je u istom generičkom hiperrealizmu koji je postao sveprisutan među portretima generisanim vještačkom inteligencijom.

Ranije tokom maja, kada su korisnici Gugla pretraživali američkog umjetnika Edvarda Hopera, na vrhu liste pretrage bila je “njegova” slika takođe generisana od strane vještačke inteligencije.

Samo nekoliko nedjelja kasnije, to se dogodilo i drugom umjetniku. Još jednom, Guglovi algoritmi nisu uspjeli da prepoznaju nijednu od tih kontekstualnih nijansi.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.