Društvo

VEŠOVIĆ I RADONČIĆ: "Monitorovo" favorizovanje četništva je - moralno divljaštvo

Izvor

U saopštenju dostavljenom medijima na dan kada se obilježava dvadeset godina opsade Sarajeva se napominje:

-Kao borci protiv fažizma i fašista, te nekadašnji saradnici "Monitora", smatramo svojom obavezom da reagujemo na povampireno četništvo u toj novini koja je nedavno, u feljtonu o četnicima objavljenom u 14 nastavaka,  veličala Pavla Đurišića, najvećeg crnogorskog koljača muslimana,   kao "hrabrog i poštovanog borca“. U posljednjem broju "Monitor" je, kao minus nedjelje, to jest kao glavni negativni događaj sedmice, ocijenio odgovor predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, upućen Denisu Bećiroviću, potpredsjedniku SDP-BiH, koji u  pismu Krivokapiću izražava veliku zabrinutost zbog procesa za rehabilitaciju Draže Mihajlovića.

Krivokapić, u svom odgovoru, između ostalog, ističe: "Dijelim Vaše ocjene o mračnoj istorijskoj ulozi četničkog pokreta i opasnosti koju potencijalna rehabilitacija zločinca Draže Mihajlovića predstavlja za čitav region... Proces koji se vodi u Beogradu ocjenjujem i kao podmukao i opasan pokušaj revizije istine o jugoslovenskim ratovima devedesetih godina prošlog vijeka. Rat u Hrvatskoj, a prije svega u Bosni i  Hercegovini, kao i strahoviti, sistematski zločini koji su u Vašoj državi počinjeni, bili su praktična realizacija ciljeva četničkog pokreta. Etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom centralni je dio četničkog projekta. Pružanjem legitimacije Draži Mihajloviću naknadno se legitimišu i zlodjela njegovih nasljednika u Bosni i Hercegovini."

Logo_MonitorKao bivši saradnici “Monitora“, najoštrije osuđujemo sadašnju uređivačku politiku ovog, nekad antiratnog, lista u kojem se kao negativni događaj sedmice kvalifikuje Krivokapićeva  osuda pokušaja rehabilitacije Draže Mihalovića koji je, igrom nevesele sudbine, naknadno postao ratni komandat ne samo Esada Kočana, sadašnjeg glavnog urednika Monitora, već i Veseljka Koprivice, zamjenika glavnog urednika, ističu Vešović i Radončić.

 - Pošto je  u Čičinoj vojsci, čak i u njegovom štabu,  bilo muslimana, ne iznenađuje nas ni Esad Kočan, od koga je Miodrag Perović, većinski vlasnik “Monitora“, prvo napravio svog Sejda Bajramovića, a potom i odličnog četnika, naravno, uz pomoć Andrije Mandića, četničkog  vojvode od Mojkovca. To što Perović, Kočan, Koprivica i njihov "Monitor" ne daju svog ratnog zločinca Čiču nikako ne može ostati njihova  privatna stvar, jer znači čin prezira prema Mihailovićevim žrtvama, dakle i uvredu za sve poklane i muslimane i partizane, zapravo izrugivanje sa njima. Stoga tražimo da demokratska javnost ovaj čin „monitorovaca“ osudi kao moralno divljaštvo, a nadležni organi preduzmu neophodne radnje kako bi ispitali i sankcionisali ovakav anticivilizacijski postupak, kaže se na kraju saopštenja Vešovića i Radončića.

Portal Analitika