Politika

Venecijanska komisija uskoro u Crnoj Gori zbog položaja vjerskih zajednica

Izvor

Tačan datum posjete znaće se u naredne dvije sedmice, navodi se u dopisu. U DPS-u pak nemaju informaciju da je bilo ko iz Crne Gore pozvao Venecijansku komisiju.

- Malo je neobično ali je dobro. Vjerovatno se neko požalio. Neko je insistirao da se to pitanje "internacionalizuje". Jer mi stari zakon o ovim pitanjima. U planu rada Vlade je da se izradi novi zakon. Vlada je potpisala i ugovore sa pojedinim vjerskim zajednicama, islamskom, katoličkom, ali problemi u pravoslavnoj zajednici su vrlo veliki. U susret izradi tog novog zakona mislim da je dobro da čujemo šta misli neposredno i evropska zajednica, kazao je Miodrag Vuković.

Ni Budimir Aleksić iz Nove srpske demokratije nije upoznat sa dolaskom Delegacije ali pretpostavlja razlog njihove posjete.

- Mislim da su sve zemlje u okruženju već odavno donijele Zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica ali i Zakon o restituciji koji je obuhvatio i povratak imovine komunističkim tim zakonima, posleratnim crkvama. To su dva problema koja se tiči crkava i vjerskih zajednica. Da je to razlog, rekao je Aleksić.

Tatjana Mišelova je kazala za radio Antena M i da Venecijanska komisija još nije pripremila mišljenje o amandmanima na crnogorski Ustav, te da će mišljenje biti usvojeno na narednoj plenarnoj sjednici Komisije u oktobru.

foto:webtv.coe.int

Portal Analitika