Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Venecijanska komisija o Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom: Potrebne promjene kako bi se uskladili sa evropskim standardima

Uputili hitno mišljenje

Venecijanska komisija o Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom: Potrebne promjene kako bi se uskladili sa evropskim standardima

Venecijanska komisija (VK) objavila je danas hitna mišljenja na Prijedlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. 

Venecijanska komisija o Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom: Potrebne promjene kako bi se uskladili sa evropskim standardima Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

VK konstatuje da o ovom pitanju ne postoji jasan konsenzus među političkim snagama te da je zbog vremenskog ograničenja izostala javna rasprava o obimu amandmana.

„Iako razumije spremnost da se brzo unaprijedi zakonodavstvo kako bi se nastavio proces pristupanja Crne Gore EU, Venecijanska komisija žali zbog ograničenog vremena datog proceduri finalizacije i usvajanja, što je spriječilo punu javnu raspravu i raspravu o obimu amandmana, o čemu izgleda ne postoji jasan konsenzus među političkim snagama“, saopšteno je iz VK.

Venecijanska komisija je posebno ocijenila da li zakon uspostavlja „pravičnu ravnotežu“ između zahtjeva od opšteg interesa zajednice i zahtijeva zaštite osnovnih prava pojedinaca.

„Zakon predviđa poboljšani model oduzimanja bez osude i da odredbe Zakona koje postavljaju stroge rokove za tužilaštvo i sudove u okončanju istrage ili primjeni privremenih mjera dovoljnu protivtežu prednosti države u oduzimanju i postupak oduzimanja“, kazali su oni.

Ipak, dodaju da neke odredbe zahtijevaju pojašnjenje i izmjene kako bi bile u potpunosti u skladu sa evropskim standardima.

„Predlažem da se jasnije pojasne obimi mjera zapljene u cilju poboljšanja pravne jasnoće i izvjesnosti. Preporučujemo i dodavanje odredbe odredbe kojom se sprječava da sudovi donose zaključke na osnovu pretpostavke nezakonitog porijekla kada su relevantni dokazi nedostupni tuženom iz objektivnih razloga“

Takođe, Venijanska komisija predlaže jasno definisanje dokaznih uslova za oduzimanje imovine i pojašnjavanje, izmjenama relevantnih odredbi, da treba uspostaviti materijalnu vezu između imovine za koju se traži oduzimanje i krivičnog djela kao i određivanje vremenskog obima prije izvršenja krivičnog djela u okviru kojeg je moguće oduzeti imovinska sredstva, kako bi se olakšao teret zainteresovanih lica da dokažu zakonitost sticanja i kako bi se spriječilo nesrazmjerno miješanje u njihova imovinska prava.

„Potrebno je pružanje dovoljnih garancija za treća lica, kao što je obavještenje o započetim i tekućim postupcima“, saopštili su oni.

U hitnom mišljenju se navodi da se u cilju efikasne primjene Zakona crnogorskom pravosuđu obezbijede dovoljni finansijski, tehnički i ljudski resursi.

„Venecijanska komisija ohrabruje Ministarstvo pravde da nastavi dosadašnjim putem i nastavi da jača kapacitete i resurse pravosuđa i tužilaštava, kako bi Zakon efikasno ispunio svoj cilj sprečavanja i iskorjenjivanja korupcije uz očuvanje ljudskih prava lica koja su pogođena mjerama sadržanim u njima“, kazali su oni.


Portal Analitika