Sci/Tech

Pomogla u otkrivanju novog antibiotika

Veliki uspjeh vještačke inteligencije u borbi protiv superbakterija

Naučnici su upotrijebili vještačku inteligenciju (AI) kako bi otkrili novi antibiotik koji može ubiti smrtonosnu vrstu superbakterije, piše BBC.

Veliki uspjeh vještačke inteligencije u borbi protiv superbakterija Foto: Shutterstock / Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Vještačka inteligencija je pomogla suziti hiljade potencijalnih hemikalija na svega nekoliko za testiranje u laboratoriju.

Rezultat je ispao potentni, eksperimentalni antibiotik zvan abaucin, kojemu će trebati dalja testiranja prije nego što se počne koristiti.

Istraživači u Kanadi i SAD kažu da AI ima moć uvelike ubrzati otkriće novih ljekova.

To je posljednji u nizu primjera kako alati vještačke inteligencije mogu biti revolucionarna snaga u nauci i medicini.

Antibiotici ubijaju bakterije, no nedostatak je novih ljekova već decenijama a bakterije postaje sve teže liječiti, kako stvaraju otpor na postojeće ljekove.

Godišnje umre više od milion ljudi od infekcija koje odolijevaju liječenju antibioticima.

Istraživači su se fokusirali na jednu od najproblematičnijih vrsta bakterija – Acinetobacter baumannii – koja može inficirati rane i uzrokovati upalu pluća.

Radi se o jednoj od tri superbakterije koje je Svjetska zdravstvena organizacija identifikovala kao “kritičnu” prijetnju.

Često ne reaguju na razne antibiotike i problem je za bolnice i staračke domove, gdje može preživjeti na površinama i medicinskoj opremi.

Ljekar Džoanatan Stouks, sa Univerziteta Mekmaster, opisuje bakteriju kao “javnog neprijatelja broj jedan” i kaže kako je vrlo često otporna na gotovo svaki antibiotik.

Sljedeći korak je usavršavanje lijeka u laboratoriju i potom provođenje kliničkih ispitivanja. Očekuje da bi prvi antibiotici u čijem će razvoju pomoći AI mogli stići 2030.

Zanimljivo je da ovaj eksperimentalni antibiotik nije imao učinka na druge vrste bakterija i djeluje samo na A. baumannii.

Mnogi antibiotici ubijaju bakterije bez razlike. Istraživači vjeruju da će preciznost abaucina otežati pojavu rezistencije na ljekove i dovesti do manje nuspojava.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.