Večeras vakcinacija u Domu starih Pljevlja: Ponosni što u imunizaciju ulazimo bez ijednog zaraženog

Nakon vakcinacije u risanskom Domu za stare "Grabovac", štićenici i zaposleni u Domu starih “Pljevlja”, njih 78, večeras će primiti prve doze vakcine Sputnjik V u Crnoj Gori. Čast je i zadovoljstvo, istakla je direktorica te ustanove Mersida Aljićević, što u proces imunizacije ulaze bez ijednog zaraženog.

Večeras vakcinacija u Domu starih Pljevlja: Ponosni što u imunizaciju ulazimo bez ijednog zaraženog Foto: Foto: Mediabiro
MediabiroIzvor

„U proteklih godinu dana takođe nismo imali zaraženih unutar ustanove. Čitava ta protekla godina je za nas bila izuzetno teška i naporna. U periodu karantinskog rada, zaposleni su bili odvojeni od svojih porodica 140 dana, što nije mali period. Nakon toga, u skladu sa internim procedurama i u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ), vratili smo se u neki normalni režim rada, koji je daleko od ustaljenog“, navela je Aljićević.

Kako prenosi agencija Mediabiro, u skladu sa dogovorom sa IZJ-om, proces imunizacije će se odvijati u zgradi Doma za stare.

„Biće prisutni i naši izabrani ljekarikao i ekipa Hitne pomoći. Vakcinacija je na dobrovoljnoj osnovi, i u Domu za stare će se vakcinisati ukupno 78 osoba, od čega 46 korisnika i 32 zaposlena“, kazala je direktorica.

Mišljenja je da je cijeloj situaciji, upravo korisnicima usluga Doma bilo najteže - Oni su izdržali godinu bez posjeta, i godinu dana nisu mogli da se kreću nigdje izvan kruga Doma.

„Trudili smo se da im to nadomjestimo nekim našim aktivnostima, mada su nama zabranjene grupne aktivnosti, ali smo značajno pojačali individualni rad. Ono što je bitno da napomenem jeste da smo mi sa svim članovima porodica ostvarili video komunikaciju, pa smo im olakšali taj vid izolacije“, pojasnila je Aljićević.

Od Instituta za javno zdravlje su, kako je dodala, dobili nove preporuke na osnovu kojih su rigorozne mjere i dalje na snazi.

„Posjete i dalje neće biti dozvoljene, ali kad završimo proces revakcinacije i period stvaranja antitijela ja se nadam da će doći do popuštanja mjera, bar u dijelu posjeta“, poručila je direktorica Doma starih „Pljevlja“.

Portal Analitika