Zanimljivosti

Rampa za kineske proizvođače: Veće subvencije ako je električno vozilo napravljeno u Evropi

Francuska je prva država koja je podršku pri kupovini EV uslovila porijeklom automobila.

Rampa za kineske proizvođače: Veće subvencije ako je električno vozilo napravljeno u Evropi Foto: Pixabay
B92Izvor

Revolucija električnih automobila teško da bi se desila bez državnih subvencija. Ovo je, u kombinaciji sa strogim zahtjevima EU za smanjenje emisije štetnih gasova, dovelo do naglog povećanja udjela električnih automobila u mnogim zemljama.

Ali troškovi proizvodnje električnih vozila su visoki u Evropi, u poređenju sa Kinom. Kineska vozila su veliki konkurent na evropskom tržištu – zbog cijene i savremene tehnologije.

U aprilu je francuski automobilski lobi PFA predložio da se državni bonus dodjeljuje samo ako kupujete automobile sa oznakom "Made in Europe".

Predlog je naišao na dobar prijem kod francuskih vlasti, koje su odlučile da naprave nova pravila za subvencije, favorizujući evropsku automobilsku industriju. Ako su automobil, baterija i motor(i) napravljeni u Evropi, možete očekivati da ćete dobiti mnogo veće subvencije nego da je sve napravljeno u Kini.

"Nismo protekcionisti, ali ne želimo da koristimo novac francuskih poreskih obveznika za ubrzavanje neevropske industrijalizacije", rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

On je pozvao i druge evropske zemlje da razmotre slična rješenja. Za sada još nije jasan finansijski model subvencija, ali će se to uskoro znati.

Sve više zemalja razmišlja o takvim potezima, a Kina je u ovom bila pionir. Visoki nameti su skoro onemogućili uvoz automobila iz drugih zemalja.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
s slobodno_trziste_neregistrovani
22.05.2023. 09:25

Zapad je insistirao na slobodnoj trgovini dok je unistio slabasnu industriju nerazvijenih zemalja i usao na njihovo trziste ali njihova roba ne moze konkurisati , prije svega cijenom, kineskoj pa sad uvode protekcionizam .

0
0