Crna hronika

VDT: Informacije o predmetima saopštavaju isključivo državna tužilaštva

Vrhovno državno tužilaštvo, kao krovno tužilaštvo državnotužilačke organizacije, od svih nosilaca javnih funkcija, predstavnika političkih partija, kao i od svih građana očekuje odgovornost u javnom diskursu, koja podrazumijeva suzdržavanje od saopštavanja informacija koje jedino i isključivo mogu biti u nadležnosti državnih tužilaštava.

VDT: Informacije o predmetima saopštavaju isključivo državna tužilaštva Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

"Sva državna tužilaštva blagovremeno će saopštavati javnosti informacije koje je u određenoj fazi postupka moguće objelodaniti, uključujući i informacije o osumnjičenima u konkretnim predmetima", kažu u saopštenju. 

Dodaju da nosioci javnih funkcija imaju i odgovornost više, kako saopštavanjem informacija koje ne odgovaraju činjeničnom stanju ne bi dovodili javnost u zabludu, što nikome nije u interesu.

"Kada je riječ o predmetu koji se odnosi na davanje azila stranom državljaninu, tim povodom formiran je predmet u Specijalnom državnom tužilaštvo, zaveden u upisniku za razne predmete (KTR- S 41/24) u kojima tek treba da se utvrdi da li je učinjeno krivično djelo i ko su njegovi eventualni učinioci", zaključuju u saopštenju. 

Iz VDT nisu precizirali o kojem je predmetu riječ. 

Podsjetimo, ministar pravde Andrej Milović ranije danas je rekao da je pred Specijalnim državnim tužilaštvom u toku postupak u vezi sa azilom za Telmana Ismailova, te da je bivši premijer Dritan Abazović prvoosumnjičeni u predmetu.

Portal Analitika