Abiznis

VDT: Dostavljanje tajnih podataka medijima je krivično djelo

Izvor

-U dužem periodu, ovi podaci bili su u posjedu nadležnih domaćih državnih organa, a neki od objavljenih tajnih podataka pribavljeni su isključivim djelovanjem Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i Vrhovnog državnog tužilaštva. Dakako, o njima javnost nije znala ništa sve dok ih nijesmo učinili dostupnim članovima Anketnog i Odbora za bezbjednost.

Kao što je poznato, podaci su iznijeti u tekstovima koji su od 14. do 16. avgusta objavljeni u dnevnim novinama „Dan“ i „Vijesti“ i iskorišćeni za izvođenje neprofesionalnih, bolje reći apsolutno proizvoljnih zaključaka, sa političkim komentarima na račun djelovanja državnih organa. Izvjesno je da će se posljedice ovog slučaja odraziti na kvalitet postupka u kojem se utvrđuju činjenice vezane za iznijete podatke, ali i na povjerenje nadležnih državnih organa u zakonitost rada Anketnog i Odbora za bezbjednost- naglašava se u saopštenju, uz opasku da će, „poučeni ovim iskustvom“, ubuduće u svakom konkretnom slučaju procjenjivati šta predstavlja prevashodni javni interes i u skladu sa tom procjenom pružati informacije Anketnom i Odboru za bezbjednost.

-Iako smo svjesni da ovo predstavlja korak nazad u afirmaciji kontrolne uloge parlamenta, ne osjećamo odgovornost. Objektivni članovi mogu potvrditi da smo svojim učešćem u radu oba odbora, kroz detaljne pismene informacije o svim tajnim i drugim podacima kojima smo raspolagali i brojna objašnjenja na sjednicama, iskazali poštovanje i povjerenje prema članovima odbora i dali svoj doprinos afirmaciji ove uloge parlamenta- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika