Politika

“Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i obezbjeđenje naših granica su ključni prioriteti"

Varhelji: Šaranović me je uvjerio da se Crna Gora vratila na pravi put

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, sastao se danas u Briselu sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Oliverom Varheljijem.

Varhelji: Šaranović me je uvjerio da se Crna Gora vratila na pravi put Foto: MUP
Portal AnalitikaIzvor

“Pored želje da nova politička realnost u Crnoj Gori donese vidljivije rezultate na polju integracija Crne Gore u EU, komesar Varhelji je uputio snažne izraze podrške Evropske komisije u pravcu ispunjavanja preostalih zadataka u oblastima vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako dodaju, sagovornici su obostrano konstatovali da su prvi potezi nove Vlade jasan pokazatelj strateškog opredjeljenja Crne Gore, a to je da je ubrzanje integracionog procesa apsolutni prioritet. Ispunjavanje preostalih privremenih mjerila, sa fokusom na poglavlja 23 i 24, biće primarni posao Ministarstva unutrašnjih poslova, jer su strukturne reforme koje ona donose višestruko važne za Crnu Goru.

“Na sastanku je konstatovan vidljiv napredak ministarstva i Uprave policije u borbi protiv organizovanog kriminala, uz potrebu dodatnog snaženja integriteta službi bezbjednosti, ali i tehnoloških kapaciteta. Tome doprinose prepoznati napori ministarstva na terenu interoperabilnosti i automatske razmjene podataka, gdje će ministarstvo kao nosilac ovog posla pomoći istražnim i pravosudnim organima da brže postupaju u slučajevima teškog kriminala”, navode u saopštenju.

Konstatovana je, dodaju, i visoka usaglašenost crnogorskog sa zakonodavstvom EU na terenu migracija, uz potrebu povećanja smještanih kapaciteta za prihvat azilanata.

“Sastanak je završen sa obostranim očekivanjem da će potrebni rezultati biti isporučeni, i to u kratkom roku, a što će stvoriti preduslove za skoru organizaciju međuvladine političke konferencije EU-Crna Gora i dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR)”, zaključuju u saopštenju.

Varhelji je, nakon sastanka, kazao da ga je Šaranović uvjerio da se Crna Gora vratila na pravi put.

Kako je naveo, neriješena pitanja u poglavljima 23 i 24 će se rješavati jedno po jedno, pod odgovornošću Ministarstva.

“Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i obezbjeđenje naših granica su ključni prioriteti. Naša snažna podrška je čvrsta”, napisao je Varhelji na mreži Iks.

Portal Analitika