Politika

Evropski komesar za proširenje započeo zvaničnu posjetu Crnoj Gori

Varhelji obišao ključne energetske i ekološke projekte finansirane sredstvima EU

Komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varheljizapočeo je svoju posjetu Crnoj Gori obilaskom dva ključna infrastrukturna projekta finansirana sredstvima EU: transformatorskog postrojenja Lastva i Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Tivat/Kotor.

Varhelji obišao ključne energetske i ekološke projekte finansirane sredstvima EU Foto: Delegacija EU u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Evropske kuće, transformatorsko postrojenje Lastva je ključni dio crnogorske sekcije Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, u koji je EU uložila oko 120 miliona eura kroz grantove i povoljne kredite.

"Energetska sigurnost i održiva proizvodnja energije iz obnovljivih izvora su jasni ciljevi naše EU energetske politike. Energetsko postrojenje koje smo danas posjetili je važan primjer i dio mnogo veće slike, podržane od strane institucija i država članica EU kroz pristup 'Tim Evropa'," rekao je Varhelji.

On je izrazio podršku EU crnogorskoj posvećenosti daljem jačanju nacionalne energetske mreže, zajedno sa postepenim ali jasnim zatvaranjem Termoelektrane Pljevlja (TEP).

"EU očekuje od Vlade Crne Gore da brzo pristupi usvajanju prostornog plana koji će omogućiti završetak domaće energetske mreže i povezivanje sa mrežom Srbije do 2027. godine", rekao je Varhelji.

On je takođe posjetio i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je podržano sredstvima EU, kao ključni objekat za zaštitu životne sredine i turizam u primorskim opštinama Tivat i Kotor.

"Zaštita životne sredine - osiguranje čiste vode, vazduha i efikasno prikupljanje i reciklaža otpada su od suštinskog značaja za dobrobit građana Crne Gore. Takođe, to je važan pokretač ekonomskog rasta i turizma u Crnoj Gori, i ključni element pristupnog procesa Crne Gore EU", rekao je evropski komesar.

On je podsjetio da je EU podrška zaštiti životne sredine zastupljena širom zemlje, navodeći novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda za glavni grad Podgoricu kao najznačajniji primjer. Naglasio je da će novo postrojenje u Podgorici donijeti značajne prednosti ne samo stanovnicima Glavnog grada, već i rejonu Skadarskog jezera, kao i primorskom regionu.

Varhelji je istakao dugogodišnju podršku koju EU pruža Crnoj Gori u pogledu izgradnje kapaciteta i investicija u sektorima energetike i životne sredine, potvrđujući posvećenost EU da pruži pomoć kroz proces pristupanja i nakon toga.

Kasnije danas, on će imati bilateralni sastanak sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem, kako bi razgovarali o prioritetnim reformama za ispunjenje privremenih mjerila u okviru poglavlja o vladavini prava, dok će u četvrtak, 16. maja, učestvovati, zajedno sa liderima Zapadnog Balkana, na trećem regionalnom samitu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Kotoru.

Portal Analitika