Politika

Komesar za proširenje EU

Varhelji dolazi da predstavi Paket proširenja?

Komesar za proširenje Oliver Varhelji predstaviće sjutra Paket proširenja i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Očekuje se da će nakon prezentacije u Briselu, evropski komesar i lično predstaviti izvještaj o napretku Crne Gore i investicioni plan u Podgorici moguće već naredne sedmice, saznaje RTCG u Briselu.

Varhelji dolazi da predstavi Paket proširenja? Foto: PA
RTCGIzvor

Prezentacija, a zatim i parlamentrana debata o Paketu proširenja, koji obuhvata godišnje izvještaje o napretku zemalja u procesu eurointegracija, i Investicionom planu EU za Zapadni Balkan održaće se, kako je najavljeno, sjutra između 15:15 i 16:15 sati.

Nakon procjene Komisije o reformama vezanim za EU u svakoj zemlji proširenja izvjestioci AFET-a će izraditi izvještaje o zemljama, definišući zaključke i preporuke Parlamenta.

Finansiranje Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan biće oblikovano instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA III) koji tek treba da se dogovori.

Nakon prezentacije u Briselu, evropski komesar trebalo bi i lično da predstavi izvještaj o napretku Crne Gore i investicioni plan u Podgorici, u okviru posjete zemljama regiona.

Portal Analitika