Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Vanredna sjednica Odbora direktora Elektroprivrede: Traže smjenu finansijskog direktora Vračara

Sjednica zakazana za 14. avgust

Vanredna sjednica Odbora direktora Elektroprivrede: Traže smjenu finansijskog direktora Vračara

Prema informacijama Pobjede, za vršioca dužnosti finansijskog direktora pominje se Marija Šljivančanin. Radna biografija i Vračara i Šljivančanin ne garantuje da su u stanju da se nose sa zahtjevnom funkcijom direktora finansija u najvećoj crnogorskoj kompaniji

Vanredna sjednica Odbora direktora Elektroprivrede: Traže smjenu finansijskog direktora Vračara Foto: UGC
PobjedaIzvor

Vanredna sjednica Odbora direktora Elektroprivrede zakazana je za 14. avgust. Kako saznaje Pobjeda, na dnevnom redu su samo dvije tačke - smjena finansijskog direktora Mira Vračara i imenovanje Marije Šljivančanin za vršiteljku dužnosti direktora finansija.

Prema informacijama Pobjede, zahtjev za vanrednu sjednicu podnijeli su članovi Odbora direktora Mijuško Bajagić, dr Martin Ćalasan, mr Ivan Šaranović, Goran Šućur, Emir Strujić i Tahir Gjonbalaj. Tim tijelom predsjedava Milutin Đukanović.

Vračar je u upravljačku strukturu ušao kao član SNP-a. Dosadašnja karijera ga ne preporučuje za mjesto direktora finansija najjače crnogorske kompanije, a biografija Šljivančanin pokazuje da je daleko od punog pogotka za tako zahtjevnu poziciju.

Aktuelni menadžment doveo je do gubitka od 9,1 milion eura u prošloj godini. Za tri godine, koliko ovom grupom upravlja koalicija DF-Demokrate, u energetskom sektoru zapošljeno je čak 1.100 radnika, navodi se u analizi Ministarstva kapitalnih investicija koju je objavila Vlada.

Riječ je o devet kompanija EPCG, CEDIS, CGES, Zeta enerdži, EPCG solar, Rudnik uglja, Belen, COTEE i Montenegrobonus u kojima je bilo zapošljeno 3.353 radnika, a tri godine kasnije čak 4.407.

Uzroci

"Među uzroke pogoršanja rezultata poslovanja na nivou sektora spadaju slabosti u korporativnom upravljanju, koji se ogledaju u odsustvu postojanja jasnih kriterijuma za izbor odbora direktora društava, nedovoljnoj transparentnosti, nedovoljnoj odvojenosti vlasničke i upravljačke uloge u pojedinim društvima koje se reflektuje kroz direktno miješanje vlasnika u odluke menadžmenta društva čiji je osnivač, odnosno određene kvazifikalne aktivnosti", navodi se u analizi MKI.

Takav primjer su odluke Odbora direktora EPCG u 2021. kojima se direktno uticalo na umanjenje prihoda CEDIS-a i koje su doprinijele njegovom negativnom poslovnom rezultatu.

"Slabosti u korporativnom upravljanju su uticale na smanjenje prihoda i povećanje troškova poslovanja, posebno troškova zarada zbog značajnog rasta prosječnog broja zaposlenih u grupi EPCG za blizu 600 lica ili za oko 15 odsto u 2022. godini, ali i povećanja ukupnih obaveza", navodi se u dokumentu.

MKI navodi da je uspješnost poslovanja sektora dominantno uslovljena rezultatima poslovanja EPCG kao najvećeg društva u sektoru sa imovinom od preko 1,3 milijarde eura, odnosno poslovanjem Grupe, koju čine EPCG i sa njom povezana društva čiji je većinski vlasnik, a čije je poslovanje prikazano kroz konsolidovani finansijski izvještaj EPCG.

"Prema konsolidovanom finansijskom izvještaju EPCG za 2022. godinu, EPCG kao grupa je ostvarila gubitak od 9,1 milion eura u 2022. godini i nakon više godina, ušla u zonu negativnog poslovnog rezultata. To potvrđuju povrat na kapital (ROE) i povrat na imovinu (ROA) koji su, prema podacima iz konsolidovanog finansijskog izvještaja EPCG u 2022. godini bili negativni. Gubitak u poslovanju grupe EPCG rezultat je pogoršanja profitabilnosti EPCG kao matičnog društva i negativnog poslovnog rezultata CEDIS-a i EPCG – Solar gradnje d.o.o. kao društava čiji je osnivač EPCG", navodi se u analizi.

Negativno poslovanje

Konsolidovani finansijski izvještaj EPCG ukazuje i na pogoršanje likvidnosti i pojedinih pokazatelja solventnosti na nivou grupe EPCG.

"Kada se uzmu u obzir transakcije države prema EPCG u 2022. godini, jasno je da pogoršano poslovanje grupe stvara dodatne fiskalne rizike po državu. Pokazatelji likvidnosti su pogoršani u 2022. godini, kako u grupi EPCG, tako i na agregatnom nivou od devet analiziranih DP, jer je trend poslovanja sektora uslovljen poslovanjem grupe EPCG. Dodatni faktori koji su doveli do značajnog pada profitabilnosti u sektoru energetike su nepovoljna kretanja na međunarodnom tržištu, regulisana cijena električne energije, otežana naplata potraživanja i sl. Društvo koje je ostvarilo poboljšanje finansijskih performansi u 2022, uprkos brojnim izazovima je CGES, čiji su pokazatelji profitabilnosti i likvidnosti u posmatranom periodu 2019-2022. poboljšani, a i solventnost je blago povećana", navodi se u dokumentu.

Ukupna vrijednost imovine navedenih devet državnih preduzeća u oblasti energetike je u 2022. godini iznosila preko 2,2 milijarde eura ili oko 40 odsto BDP i oko 45 imovine svih državnih preduzeća u Crnoj Gori.

Portal Analitika

Komentari (17)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mišo23_neregistrovani
14.08.2023. 17:16

Uh, kakva smjena Vračara. To je najstručniji čovjek u EPCG. Očigledno Mijušku Bajagiću i ostalim poput njega ne odgovaraju stručni ljudi već je on navikao na neznance u Plužinama pa da radi šta želi. Zamislite stručnjaka Mijuška iz pluzina , ne zna rečenicu sastaviti ali zna da kupuje stanove od para naroda.

1
0
M Marko12_neregistrovani
14.08.2023. 16:15

Kako i zašto?

0
0
G GradjankaCG_neregistrovani
13.08.2023. 18:23

Finansijski direktor izvrsava naloga izvrsnosti direktora, a izvrsne direktor radi u skladu sa politikom Odbora direktora. Prema tome nesposobni su u nizu.

6
0
n nemanadimka_neregistrovani
12.08.2023. 14:13

B.Kotri: Prosto nevjerovatno! Nedavno smjenjena glavna računovodskinja, sada prijeti smjena finansijskom direktoru, oboje sa oko tri decenije rada u EPCG. Po ovoj logici na redu su ministri finansija , kapitalnih investicija i ekonomskog razvoja i turizma. Šta se desi sa ogromnim profitim, solarnim elektranama, ekstra profitom od uvoza....., ili su to samo bile priče za lakovjerne Samo naprijed! EPCG radi!

8
0
F Formia_neregistrovani
12.08.2023. 12:10

Ova vrsta kadrovske promjene se ne moze spesno zavrsiti bez velikog stručnjaka za finansije, platne kartice i klađenje - gospodina Perunovića. Vrćite ga u odbor, taman je za ovo društvo!

13
0
D DraganHN
12.08.2023. 10:59

Zbog toga su racuni danas duplo veci nego za jun

12
0
p parizanskiput_neregistrovani
12.08.2023. 10:51

MILUTIN DJUKANOVIC JE BRUKA ZA NIKSIC I CG,VAZDA BIO I OSTAO,JAD JADNI,PI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

21
0
G Gula_neregistrovani
12.08.2023. 13:06

@parizanskiput_neregistrovani obrisi suze mala

0
10
D Dpero_neregistrovani
12.08.2023. 14:59

@parizanskiput_neregistrovani on je uvijek bio i ostao nepismeni coban a uz to i lupez koji CG unistava!

8
0
D DraganHN
12.08.2023. 15:47

@Gula_neregistrovani vidi se da nisi u Crnu Goru, da jesi, plakao bi i ti kad vidis kakvi su racuni za struju. i splacina si, onako nausput da ti kazem

6
0
n nina_neregistrovani
12.08.2023. 10:46

A za redovne platiše preko 500kw nista Pošteno od vas nema sto. Onda ne treba žuriti sa plaćanjem računa.

11
0
K Karadag
12.08.2023. 09:08

lajali ste za proslima koji su bili u plusu .Sad ste u tolikom minusu i vi ste ok a bivsi su bili dno.Vrlo fina logika.Nemate vi obraza ni zeru.

24
0
P Pokoljenja_neregistrovani
12.08.2023. 09:01

Sve strucnjak do strucnjaka

26
0
M Meli_neregistrovani
12.08.2023. 07:28

Sljivancanin je na listi SNP-a

28
0
Z Zora_neregistrovani
12.08.2023. 07:27

Četnici u akciji otimanja iz usta građana!

30
1
C Cika_Miki
12.08.2023. 06:55

djukanovicu tebe strucnjace, prodana duso prvog treba smijenit, e spajicu ako ove,,crnogorce,,uvalis u vladu oprosti se od nje, zbcg u prevodu cetnike

32
1
N Nikola_neregistrovani
12.08.2023. 06:43

ZBCG jača pozicije sa svojim kadrovima a o njihovoj stručnosti suvišno je pričati, samo je važno da POčetnik i litijaš

37
1