Zdravlje

Fajzer i Sinovak protiv korona virusa dostupni građanima, predložen uvoz unaprijeđenih vakcina koje djeluju na prisutne sojeve

Vakcinacija protiv gripa počinje u oktobru

Posljednjih nekoliko sedmica je primjetan porast broja laboratorijski registrovanih slučajeva kovid-19, rečeno je Pobjedi iz Instituta za javno zdravlje.

Vakcinacija protiv gripa počinje u oktobru Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

U Crnoj Gori je, prema posljednjim podacima IJZ CG, a na osnovu broja testiranih, trenutno 232 inficiranih korona virusom.

"Ovakav slijed događaja, odnosno porast broja oboljelih na kraju ljeta je očekivan jer je trend aktivnosti virusa bio sličan i tokom prethodnih godina. Porast u broju slučajeva obolijevanja može se povezati sa raznim pokretačima koji su mogli doprinijeti većoj stopi transmisije: turistička sezona, okupljanja na raznim masovnim događanjima, mutacije virusa u smislu povećane transmisije, kao i pad imunološke zaštite nakon par mjeseci niske incidencije bolesti", rečeno je Pobjedi iz IJZ CG.

Vakcine

Na pitanje Pobjede koje vakcine su trenutno na raspolaganju građanima u Crnoj Gori te da li su djelotvorne protiv dominantnih sojeva virusa, iz IJZ CG su odgovorili da su trenutno dostupne bivalentne vakcine proizvođača Fajzer, kao i Sinovak vakcine kineskog proizvođača.

Nabavka vakcina koje su djelotvorne protiv dominantnih sojeva je predložena Ministarstvu zdravlja, nakon nedavne sjednice Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG).

Resor kojim rukovodi Dragoljub Šćekić treba da pokrene postupak nabavke unaprijeđenih monovalentnih vakcina protiv kovida-19.

IJZ CG ističe da su te ažurirane vakcine protiv kovida-19 dizajnirane da ciljaju na varijante koje trenutno cirkulišu u populaciji (potomke omikron varijante XBB).

Sprovođenje vakcinacije protiv kovida-19 će se prvenstveno bazirati na imunizaciji osoba koje su u najvećem riziku od teških oblika bolesti i smrti, među kojima su: osobe uzrasta preko 65 godina, odrasle osobe uzrasta 18-64 godina sa značajnim komorbiditetima (npr. dijabetes, bolesti srca, bolesti drugih sistema organa) i/ili izraženom gojaznošću, osobe sa imunosupresivnim stanjima (npr. osobe koje žive sa HIV-om i primaoci transplantata), uključujući i djecu stariju od šest mjeseci, zatim trudnice i zdravstvene radnike na prvoj liniji.

Nije teža klinička slika

Laboratorija Centra za medicinsku mikrobiologiju je objavila informaciju da se u uzorcima prikupljenim u vremenskom periodu između 16. i 25. avgusta 2023. godine registrovalo prisustvo podsojeva EG.5.1 i FL1.5.1 (mutirani podsojevi omikrona čija se dominantnost registruje u posljednjim mjesecima na globalnom nivou).

Navedeni sojevi cirkulišu u populaciji od februara ove godine, kada su prvi put registrovani.

Epidemiolozi apeluju na građane da se vakcinišu, jer je to i dalje jedan od najboljih i najsigurnijih načina zaštite od teške bolesti kovida.

Istakli su da kontinuirano prate i proučavaju kretanje zaraznih bolesti (pored kovida-19) u zemlji kako bi imali pravovremen adekvatan odgovor na potencijalne prijetnje po javno zdravlje.

Buduće odluke i mjere prevencije će se donositi u skladu sa stanjem na terenu.

Od početka epidemijskih dešavanja (mart 2020. godine) ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 292.941.

IJZ CG je apelovao na građane da poštuju trenutno važeće mjere za zaštitu zdravlja od SARS-CoV-2 virusa (posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite).

Obaveza lica koja su zaražena korona virusom zasad je da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera.

Iz Instituta su podsjetili da je pandemija kovida uzela veliki danak, sa gotovo sedam miliona smrtnih slučajeva duž cijelog svijeta, ali da se zahvaljujući vakcinama, stečenom imunitetu i boljim metodama liječenja, virus sada daleko lakše podnosi.

Priprema za sezonu gripa

U Institutu planiraju da se vakcinacija protiv kovida-19 obavlja istovremeno uz sprovođenje vakcinacije protiv gripa jer se, prema postojećim preporukama, indikacije za vakcinaciju umnogome poklapaju.

Unazad tri sezone Crna Gora nabavlja četvorovalentu vakcinu protiv gripa, koja u sebi sadrži dva podtipa influenca A virusa i dva podtipa influenca B virusa. Takav je slučaj i za sezonu koja je pred nama.

"Tokom naredne sedmice vakcina protiv gripa će stići u Crnu Goru, tako da se početak vakcinacije može očekivati, kao i prethodnih sezona, od oktobra. Vakcina je predviđena da pruži zaštitu od onih sojeva virusa influence od kojih je vakcina proizvedena, kao i da zaštiti od pojave težih formi bolesti ili smrtnih ishoda", rečeno je iz IJZ CG.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Posmatrac_neregistrovani
23.09.2023. 09:41

Gdje i kada se moze izvrsiti vakcinacija protiv corone ???

3
0