Abiznis

Švajcarskim bankama ponestaje novca

Izvor

Kredi Svis je prošle godine isplatila akcionarima 0,75 švajcarskih franaka po akciji, manje od 1,30 franaka u 2010.

Rivalska banka UBS je, međutim, u 2011. isplatila svoju prvu dividendu od početka finansijske krize i to od svega 0,10 franaka po akciji. 

Mada je SNB u svom godišnjem izveštaju o finansijskoj stabilnosti švajcarskog bankarskog sektora posebno izdvojila "Kredi Svis", što je neuobičajeno za centralnu banku, rivalska banka UBS je takođe upozorena da ostane pri svojoj strategiji i ostavlja po strani profit, umesto da ga koristi za isplatu akcionarima. 

Obje banke, prema važećim propisima, posjeduju više kapitala od svojih rivala, ali zaostaju za njima prema međunarodnim propisima Bazel III koji će u potpunosti stupiti na snagu u 2019, ukazano je u izvještaju. 

Mada su i Kredi Svis i UBS samo umjereno izložene dugu u eurozoni, obje bi se suočile sa "znatnim gubicima" ako bi banke eurozone dalje potonule u krizu, upozorila je SNB. 

"Kredi Svis" i UBS su takođe na posmatranju agencije za kreditne rejtinge "Mudis" koja bi mogla da sledećih sedmica skreše njihove rejtinge za čak tri stepena u okviru preispitivanja rejtinga globalnih banaka. 

"Mudisov" dugoročni kreditni rejting banke UBS je "Aa3", a "Kredi Svisa" "Aa1". 

Centralna banka je takođe upozorila da potencijalni kolaps švajcarskog tržišta nekretnina predstavlja prijetnju bankama koje su odobrile velike hipotekarne kredite.

IZVOR: TANJUG,B92

Portal Analitika