Politika

Vašington: Crna Gora više nije pod nadzorom

Izvor

„Crna Gora je napravila napredak tokom prošle godine i prvi put javno priznala da ima problem sa trgovinom ljudima”, konstatuje se, između ostalog, u Izvještaju o trgovini ljudima za 2009. godinu koji je predstavila američka državna sekretarka Hilari Klinton. U Izvještaju Stejt dipartmenta je konstatovano da je Crna Gora tranzitna ali i zemlja destinacije za muškarce, žene i djecu koja su objekti trgovine ljudima, naročito u uslovima nasilne prostitucije i primoravanja na rad.

U Izvještaju se, između ostalog, uočava pojava da su romska djeca u mnogim gradovima Crne Gore primorana na organizovano prosjačenje po ulicama, dok su strani muškarci i djeca često primorani na rad u crnogorskoj građevinskoj industriji. Stoga se sugeriše Vladi Crne Gore da preduzme dodatne korake i napore da se eliminišu te pojave. Crna Gora je, zapisano je u izvještaju, svrstana u grupu dva, što znači da je po prvi put izmještena sa liste država po nadzorom gdje s enalazila posljednje dvije godine.

Šev Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Vlade Crne Gore Zoran Ulama ocijenio je juče na konferenciji za novinare da Izvještaj SAD predstavlja svojevrsno priznanje i pohvalu Vladi Crne Gore. “Nijsmo ni sumnjali da će Izvjetaj odslikati napredak u odnosu na prehodni period, imajući u vidu sve aktivnosti koje je Crna Gora preduzela u ovom periodu. Prošle godine su realizovane brojne akcije na nivou svih institucija i organizacija uključenih u borbu protiv trgovine ljudima kojima koordinira Vladina kancelarija”, istakao je Ulama, naglašavajući da će se tokom ove turističke sezone pojačati zajedničke kontrole Uprave policije, inspekcijskih službi i komunalnih policija, kako bi se pojave prinudnog psrosjačenja i radne ekspoloatacije svele na minimum.

Portal Analitika