Svijet

Vagner traži od Moskve da čečenskim trupama preda svoje položaje kod Bahmuta

Vođa ruske paravojne grupe Vagner tražio je od ruskog ministra odbrane da položaje u ukrajinskom gradu Bahmutu preda trupama čečenskog lidera Ramzana Kadirova i najavio da će ih uskoro napustiti protestujući zbog nestašice municije.

Vagner traži od Moskve da čečenskim trupama preda svoje položaje kod Bahmuta Foto: Press service of "Concord"/Handout via REUTERS
BetaIzvor

„Tražim od vas da izdate borbeno naređenje o prebacivanju, prije ponoći 10. maja, položaja grupe Vagnere jedinicama bataljona Ahmat na lokalitetu Bahmut i u okolini“, prenio je Jevgenij Prigožin iz pisma ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Šef Vagnera je naveo da to traži „zbog dugotrajne nestašice municije“, optužujući Vojsku da mu je od oktobra prošle gdine dala samo 32 odsto tražene municije.

Prigožin je u subotu prijetio da će sljedeće nedjelje povući svoje trupe iz grada Bahmuta, centra borbi na istoku Ukrajine, optuživši ruski Generalštab da mu je oduzeo municiju.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je u petak uveče na Telegramu potvrdio da su njegovi borci spremni da preuzmu ruske položaje u Bahmutu, ako se „Vagner“ povuče.

„Naši borci su spremni da krenu napred i zauzmu grad. Trebalo bi im nekoliko sati“, rekao je Kadirov, napominjući da su se njegove trupe već borile uz trupe „Vagnera“ u ukrajinskim gradovima Popasna, Severodonjeck i Lisičansk koje je osvojila Rusija.

Prigožin je danas u zasebnoj poruci zahvalio Kadirovu zbog te ponude, uvjeravajući da će Bahmut koji se ;od prošlog ljeta odupire ruskim napadima, „nesumnjivo zauzeti“ čečenske trupe.

Šef Vagnera već mjesecima optužuje ruski Generalštab da njegovim ljudima ne daje dovoljno municije da bi im oduzeo pobjedu kod Bahmuta koja bi zasijenila sposobnost ruske regularne vojske.

Portal Analitika