Zdravlje

Na današnjoj pres konferenciji

Borovinić Bojović: Vakcinacija neće biti obavezna, nadamo se da vakcina stiže za dvadesetak dana

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je navela na današnjoj pres konferenciji da su u toku intenzivni pregovori oko nabavke vakcina.

Borovinić Bojović: Vakcinacija neće biti obavezna, nadamo se da vakcina stiže za dvadesetak dana Foto: Twitter
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor


"Vode se razgovori sa svim proizvođačima i zemljama. I danas  u popodnevnim časim imamo razgovore", navela je ministarka.

Istakla je da je cilj obezbijediti što više "jednako kvalitetnih vakcina".

Vakcinacija dobrovoljna: "Bitno je da prva vakcina ima evropski sertifikat. Pregovori su veoma intenzivni, vode se svakoga dana, nekada i po više puta", kaže Borovinić Bojović.

"Nadamo se da ćemo započeti vakcinaciju krajem januara, početkom februara. Ugovori su veoma opširni, zahtijevaju multidisciplinaran pristup. Moramo građane za dodatno strpljenje, jer su pregovori koje mi sada vodimo sve zemlje u regionu vodile u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest mjeseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora ", dodala je Borovinić Bojović.

Ona je napomenula da je vakcinacija dobrovoljna.

"Naša preporuka će biti da se građani vakcinišu, ali vakcinacija je dobrovoljna. Obezbijedićemo vakcinisanje svih građana koji budu htjeli da se vakcinišu. I mi smo pristupili ozbiljno i odgovorno rješavanju ovog problema i uklopili se u stav aktuelan u cijelom svijetu, da se transmisija onemogući, a potpuno je jasno da je rješenje dobra vakcinacija. Iz ovog problema moramo da izađemo svi zajedno. Ne možemo se ponašati izolovano. Treba mnogo ozbiljno da pristupimo zaštitu zdravlja", navodi ministarka.

U Ministarstvu zdravlja ne znaju koliko ima novca na računu bivšeg Nacionalnog koordinacionog tijela, zato što revizori rade izvještaj o prilivu i odlivu novca. Imaju opredijeljen novac za vakcine, ali nije sa tog računa.

Dokument o planu vakcinacije dostavljen Vladi: Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Dragan Laušević je objasnio da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

"Nacionalna strategija sadrži 11 poglavlja. Podložna je izmjenama i dopunama. Sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina - regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično."

Laušević je istakao da su epidemiolozi uvijek za restriktivnije mjere, ali da se postavlja pitanje kolateralne štete i da je to uvijek izazov za Vladu.

"Očekujemo da će vakcinacija pomoći oporavku turizma.", kaže Laušević.

Laušević je istakao da postoje tri mjesta na kojim se mogu držati vakcine.

"To su Zavod za transfuziju, Biotehnički institut i Institut za javno zdravlje. Hitno nabavljamo zamrzivače za vakcine", ističe on.

Laušević navodi da nije predviđeno da ćemo imati kolektivni imunitet.

"Osnovni cilj jeste da zaštiti najugroženije. Covix inicijativa pokušava da obezbijedi krajem godine vakcinaciju za one  Vakcina neće biti obavezna, već preporučena. To da li će neke države uslovljavati da uđu samo vakcinisati građani, na to mi nemamo uticaj.", ističe on.

Prioritetne grupe: Laušević je ponovio koje su prioritetne grupe 

"U prioritetnoj grupi broj jedan su štićenici iz domova za zdravlje. Druga su oni zdravstveni radnici, koji su na prvoj liniji odbrane i sva lica starija od 80 godina, to jeste ona lica koja imaju teže hronične bolesti. U trećoj grupi su sva lica od 75 do 80 godina, zatim od 70 do 75 godina, zatim sva lica od 65 do 70, te ona lica koja imaju bolesti blaže forme. Posle toga dolaze druga lica starosti od 60 do 65 godina, zatim pripadnici Vlade, Skupštine, radnici u marketim a...", ističe on.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da je cilj strategije nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

"Planom su definisane prioritetne grupe i da su to prije svega zdravstveni radnici kao i osobe starije životne dobi i hronični pacijenti.", objašnjava Brajović.

Ona navodi da su istraživanja pokazala da je Fajzer-Bajontekova vakcina veoma bezbjedna.

Brajović je navela da je "u prvim danima pandemije, kada je Crna Gora bila suočena sa novim respiratornim patogenom, pružila odgovor i sveobuhvatan pristup u pravcu prekidanja lanca transmisije".

"Ono što su bili raspoloživi resursi u tom trenutku bili su usmjereni u pravcu da se koronavirus stavi pod kontrolu", navela je Brajović.

I novo političko liderstvo je, dodaje, preuzelo nove mjere u borbi protiv koronavirusa, odnosno uspostavljanja upravljačke mreže, prevashodno Nacionalne komisije za borbu protiv kovida-19, što je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Novi soj virusa: Brajović je istakla da je trenutno novi soj registrovan u 26 zemalja Evrope.

"Registovano je oko 6.700 slučajeva. Međutim, da bi se regist novi soj potrebna je vrlo sofisticirana dijagnostička tehnika - tzv. sekvencioniranje - i samo neke zemlje regiona posjeduju takve procedure. Ovaj britanski soj se mnogo lakše širi. Do sada nema dokaza da je veća smrtnost. Ovo nije jedini soj, detektovan je novi soj u Brazilu. I ruske vlasti su javile da je detekovan novi soj i tamo", kaže Brajović.

Predstavnici zdravstvenog sistema su još jednom ponovili da je neophodno poštovanje mjera u cilju suzbijanja koronavirusa u Crnoj Gori, čak i kada stignu vakcine.


Portal Analitika