Društvo

Upozoravaju iz Regionalnog vodovoda

Užasavajući prizori na Morači: Voda nosi mrtve životinje, na obali deponije i otpad

Stravične slike na obalama i u koritu rijeke Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”, na području Grbavaca. Rijeka Morača nosi mrtve životinje dok se na njenim obalama nalaze brojne deponije otpada građevinskog i životinjskog porijekla, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

Užasavajući prizori na Morači: Voda nosi mrtve životinje, na obali deponije i otpad Foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje
Portal AnalitikaIzvor

Kako su istakli, u Crnoj Gori, ekološkoj državi, nažalost, svijest o očuvanju životne sredine a posebno rijeka i brojnih izvorišta je kod pojedinaca na izuzetno niskom nivou. Očito društvo mora da uloži značajne napore na stalnom podizanju ekološke svijesti ali i da oštro sankcioniše svako narušavanje životne sredine.

“Redovne patrole Službe zaštite lica i imovine Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, dana 06. juna 2023. godine, po ko zna koji put su, na području Grbavaca, u okviru Druge zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”, naišle na više mjesta, na odloženi otpad građevinskog i životinjskog porijekla. Istovremeno je uočeno da rijeka Morača nosi mrtve životinje i životinjski otpad”, navode u saopštenju.

Regionalni vodovod je u više navrata, dodaju, u saradnji sa DOO “Zaštita prostora Crne Gore”, uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Direktorata za ekologiju i klimatske promjene, organizovao akciju čišćenja i uređenja korita rijeke Morače, upravo na teritoriji prigradskog naselja Grbavci.

“Nakon navedenih akcija čišćenja korita rijeke Morače, očekivalo se da će proraditi svijest, te da u narednom periodu neće biti novog odlaganja otpada. Nažalost, svjedoci smo da se te scene iznova ponavljaju i da pojedinci ne mare za štete koje mogu nastati zbog ugrožavanja rijeke Morače, Skadarskog jezera, a posebno izvorišta “Bolje Sestre”, koje snabdijeva vodom Crnogorsko primorje”, dodaju u saopštenju.

Regionalni vodovod, kao društveno odgovoran subjekat, će, ističu, i u budućem periodu nastaviti sa svakodnevnim obilaskom Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”, u cilju sprječavanja bilo kakvog njihovog narušavanja. Očekuje se da će i sami mještani Grbavaca, nastaviti da daju značajan doprinos na sprječavanju pojedinaca, da odlaganjem otpada nanose štetu kako njihovoj, tako i državnoj imovini.

“Regionalni vodovod će, takođe nastaviti praksu, da o svim ugrožavanjima Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”, obavještava nadležne organe i institucije, a istovremeno očekuje njihovo odlučnije obračunavanje sa nosiocima ovakvih pojava, kako se navedene hororne scene iznova ne bi ponavljale, zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
O OpštinaZeta_neregistrovani
07.06.2023. 14:40

o tome sad mi vodimo računa.

1
5
Š Šta_je_čudno_neregistrovani
07.06.2023. 14:30

Zelena stranka upravlja ekološkom državom.

12
0
P PODGORICANIN_neregistrovani
07.06.2023. 14:21

Dritane osvjezilo nema sto. Kriminal u vlasti , anarhija kod svetosavaca!!!

18
0
T Tanja_neregistrovani
07.06.2023. 14:10

SaBistricom isto stanje

17
0
S Strava_neregistrovani
07.06.2023. 14:05

Postali smo Zambija pod Pinokiom

22
0
V Vesna_neregistrovani
07.06.2023. 14:17

@Strava_neregistrovani Nismo postali...to niko drugi ne baca do gradjani Crne Gore...isti oni ciji glas na izborima utice na karakter drzave...

17
0