Abiznis

U prvih osam mjeseci ove godine

U Crnoj Gori uvoz pet puta veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih osam mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,95 milijardi eura, što je 6,8 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U Crnoj Gori uvoz pet puta veći od izvoza Foto: Getty Images
Portal AnalitikaIzvor

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 453,7 miliona eura, što je 3,5 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći devet odsto i iznosio je 2,5 milijardi eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 18,2 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 20,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 201,6 miliona eura, koje čine električna energija sa 181,6 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 573,6 miliona eura, koje čine drumska vozila sa 204,4 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 118,6 miliona eura, Bosna i Hercegovina 57,9 miliona eura i Slovenija sa 55,8 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 440,9 miliona eura, Kina sa 283 miliona i Njemačka sa 231,5 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B BašČudno_neregistrovani
28.09.2023. 10:57

Mi mozemo izvoziti samo popove, i to ni oni nijesu nasi vec uvezeni.

3
0
h hiperprodukcija_neregistrovani
28.09.2023. 12:04

@BašČudno_neregistrovani Komite proizvode samo maglu i prasinu a hapaju sve sto nije ekserima zakovano .

0
2