Društvo

Zloupotreba

Uvođenje brutalne vjerske indoktrinacije u učionicu

Nakon što je javnost obaviještena da je Rada Višnjić, učiteljica Osnovne škole ,,Jugoslavija“ u Baru pozvala putem Vajbera učenike V-2 odjeljenja da dođu u subotu, 4. oktobra, u Hram Svetog Jovana Vladimira na moleban, reagovale su nadležne ustanove. Ombudsman je formirao predmet, a direktorica škole Biljana Vukmanović najavila je da će ispitati slučaj i primijeniti zakon.

Uvođenje brutalne vjerske indoktrinacije u učionicu Foto: fejsbuk
PobjedaIzvor

Ministarstvo prosvjete je ovaj čin nazvao skandaloznim, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo je ,,manipulisanje školskom djecom u Baru“, pozivajući učiteljicu da ,,odustane od dalje kompromitacije vaspitno-obrazovnog procesa i neprihvatljive (zlo)upotrebe odnosa moći“, a direktoricu škole da podnese ostavku.


Učiteljica Rada Višnjić je u Vajber grupi V-2 odjeljenja napisala poruku sadržine: ,,Draga djeco danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18 časova… Za sretan početak škole… Da se molimo za dobro učenje… Ja idem svake godine. I večeras ću biti tamo. Voljela bih da mi se pridružite ko može. Naravno ne obazirući se na to ko je koje vjere“.


Ne priznaje krivicu

Višnjić je za Pobjedu kazala da ,,nije, kako su to prenijeli pojedini mediji „pozivala“ učenike da prisustvuju molebanu, održanom u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, već da je djecu obavijestila o tom događaju, kao što uvijek radi kada su u pitanju društveni događaji, za koje procijeni da bi djeci mogli biti interesantni“.Rada Višnjić


- To mi je praksa. Poznato je da djecu obavještavam o, recimo, Susretima po Starom maslinom, odlazim sa njima na utakmice KK „Mornar“... Nema potrebe da se pravdam za ono što radim van radnog vremena, van škole, to je moja privatna stvar. Dijelim informaciju i ništa više – kazala je učiteljica Višnjić.

Ona je naglasila da su pripadnici sve tri vjere bili u Hramu i da je ,,bilo divno“.

- Promovišem značaj i ljepotu širenja bratstva i jedinstva – kazala je ona za Pobjedu.

Direktorica škole u kojoj je zaposlena Višnjić, Biljana Vukmanović, je najavila da će iskoristiti sve pravne resurse koji budu na raspolaganju.

Bez opravdanja

Škola „Jugoslavija“ je ranije protiv učiteljice već vodila disciplinski postupak koji je završen uslovnim prestankom radnog odnosa na šest mjeseci. Tada su učenici učiteljice Višnjić na času likovnog crtali trobojke.

Ministarstvo prosvjete ,,nakon novog skandaloznog postupka“, kako su ga nazvali, poručuje da škola mora da sprovede hitan novi postupak, u skladu sa zakonom, kako bi se ovakvo nerazumno ponašanje na najstrožiji, pravno utemeljen način sankcionisalo.

- Jedino to bi bio jasan pokazatelj kapaciteta obrazovnog sistema da reaguje vrlo odlučno, odgovorno i profesionalno u svakoj situaciji i prema svakome, uključujući onoga ko je čitavoj javnosti pokazao da obrazovnom sistemu nema mnogo da ponudi, osim urušavanja ugleda, provokacija, dizanja tenzija i što je najgore, ugrožavanja zdravlja naših najmlađih – saopštilo je Ministarstvo.

- Osuđujem ovaj čin i kao građanin Crne Gore, jer smatram da svaki građanin ove zemlje koja je multietnička i multikonfesionalna, ima pravo na svoje vjersko opredjeljenje i vjerski čin, koje je Ustavom i Zakonom zagarantovano, ali vjera je ono što je isključivo privatno, intimno i duboko lično, te tu nema mjesta manipulacijama bilo koje vrste, posebno ne sa maloljetnom i u isto vrijeme najosjetljivijom grupacijom na način što se zloupotrebljava službeni položaj – kazala je Vukmanović.

Škola će imati punu podršku resora Damira Šehovića da postupak sprovede na način da iskoristi sve pravne mehanizme kako bi zaštitila dostojanstvo nastavničke profesije, ali i djecu od onih od kojih ,,očigledno nemaju što da nauče“.

- Ovo je primjer da u prosvjeti kao najvećem sistemu, nažalost, imamo i onih koji su u nju očigledno zalutali, zbog čega obrazovni sistem, ali i čitavo društvo, imaju obavezu više da ovaj, i svaki naredni slučaj, registruju i na pravno valjan način dovedu do kraja – saopštili su oni.

Ministarstvo smatra da je Višnjić pozivom đaka na moleban, na najbrutalniji mogući način ponovo uvela vjersku i političku indoktrinaciju u školu, ,,prekšila svaki zdravorazumski moralni kodeks, i usred epidemije drsko, bezobrazno i što je najgore - sa namjerom, ugrozila zdravlje djece pozivima na javni vjerski skup“.

I Ministarstvo za ljudska i manjinska prava smatra da Višnjić nije vodila računa o dimenzijama djetinjstva i društveno-političkoj stvarnosti u Crnoj Gori.

Podsticanje podjela 

- Crna Gora razvija moderni koncept djetinjstva zbog čega nailazi i na snažnu podršku referentnih međunarodnih agencija. To obavezuje sve društvene faktore da ne pristanu na iskorišćavanje djece u političke i vjerske svrhe ili za podsticanje konflikta. – poručili su oni.

To ministarstvo je saopštilo da religiozni život djece treba prepustiti njihovim roditeljima i njima samima a škola i nastavni kadar treba da se suzdrže od aktivnosti s tim u vezi.

- U Crnoj Gori nije, još uvjek, uspostavljena državna vjera niti državna crkva. Umjesto da doprinosi rješenju, toleranciji i približavanju djece, učiteljica svojim postupcima otvoreno zastupa svoje lične vjerske ciljeve i direktno podstiče produbljivanje podjela u crnogorskom društvu. Takav pristup je očigledno provokatorski i daleko je od najave uspostavljanja politike nacionalnog pomirenja – zaključuju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Virus ne poznaje razlike

Iz Instituta za javno zdravlje povodom ovog slučaja kazali su da svako okupljanje (nije nužno ni da bude javno) nosi značajan epidemiološki rizik, naročito u uslovima zatvorenog prostora, nepoštovanja distance i nenošenja maski.

- Sa epidemiološkog aspekta ne postoji nijedan razlog kojim bi se moglo opravdati okupljanje i nepoštovanje protivepidemijskih mjera nevezano za mjesto gdje se te mjere ne poštuju. Kao što smo juče saopštili na pres konferenciji – život mora teći dalje i životne aktivnosti se moraju i trebaju odvijati ali pod određenim uslovima i uz poštovanje protivepidemijskih mjera. Ako su već religijski razlozi preovladali trebalo je povesti računa kako o distanci tako i obaveznom nošenju maski koje ni na koji način ne bi ugrozile obavljanje obreda niti slobodu vjeroispovijesti – rekli su oni za Pobjedu.

Dodaju da virus ne bira i ne pravi razlike niti po mjestu okupljanja, niti po vjeri, ni naciji, ni boji kože.

- Svi smo podjednako osjetljivi i u opasnosti od inficiranja i to ne smijemo nikada zaboraviti – naveli su oni.

Pozvali direktoricu da podnese ostavku

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava saopštili su da, iako nijesu resorni organ, pozivaju direktoricu Osnovne škole ,,Jugoslavija“ u Baru, Biljanu Vukmanović, da u cilju odbrane ustavnih, demokratskih i profesionalnih vrijednosti u crnogorskoj prosvjeti, razmotri podnošenje ostavke kako bi se preuzela odgovornost za ranije odluke.

- A posebno kako bi se konačno skrenula pažnja ukupnoj javnosti na posljedice i na očigledne prikrivene ciljeve projekta ,,Ne damo svetinje“ – rekli su oni.

Zloupotreba kanala komunikacije koji se tiču škole

Iz Udruženja roditelji kazali su Pobjedi da ova priča, ako je istinita, ima više uglova i više odgovornih.

- Na nama kao odraslima je da mislimo o bezbjednosti djece i porukama koje im šaljemo, a kada kažemo odrasli mislimo i na učitelje i na roditelje i sve one koji rade sa djecom. Djecu ne smijemo zloupotrebljavati ni na koji način, i nije opravdanje da li je neko to radio već i kada je to radio. Posebno se ne bi smjeli zloupotrebljavati kanali komunikacije koji se tiču škole – istakli su oni.

Učionice nijesu kapelice

Na ovaj slučaj reagovale su i pojedine političke partije. Iz Liberalne partije kažu da nastavnica nameće crkvenu hegemoniju i monopol u prosvjetni sistem koji bi očigledno da zamrači i povuče u srednjovjekovlje. Dodaju da je pitanje dana ,,kada će sveštena lica početi da drže propovjedi po školama, a učionice pretvoriti u kapelice“.

Vasilije Lalević iz SDP-a u Baru saopštio je da je učiteljica napravila nešto ,,zbog čega ne može biti dio obrazovnog sistema države koja valjda ne treba da postane fundamentalistička verzija Saudijske Arabije ili Irana, nego članica Evropske unije“.

Iz barskog DPS-a kažu da nadležni treba da reaguju i spriječe zloupotrebu djece u vjerske i nacionalističke svrhe, navodeći da ,,u agresivnom naletu svetosavskog nacionalizma kojem prisustvujemo u prethodnim mjesecima nijesu pošteđena ni djeca“.

Portparol SD Nikola Zirojević saopštio je da su uvjereni da će crnogorska mladost ostati imuna ,,na ovakve ,,prosvjetne radnike“ koji, nažalost, imaju tu privilegiju da nose dnevnik i prenose ono što smatraju znanjem našim najmlađima“.

Najnovije ponašanje učiteljice iz Bara može se okarakterisati samo krajnje neozbiljnim i nedoličnim jednog prosvjetnog radnika, ocijenjeno je danas iz Građanskog pokreta URA.

- Kada se naša država suočava sa velikim problemom kakav je epidemija koronavirusa i kada smo prva država u Evropi po broju zaraženih na osnovu broja stanovnika prosvjetni radnik koji poziva svoje učenike na okupljanje a uz to bez ikakvih mjera zaštite od koronavirusa zaista ne zaslužuje da nosi tu titulu. Takav stepen nedoličnosti i krajnje neozbiljnosti zaslužuje sankcionisanje - poručuju iz URE.

Smatramo da je nedopustivo svako religijsko djelovanje u školama i nametanje svojih religijskih uvjerenja učenicima, posebno dječjeg uzrasta, na bilo koji način - saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

- Takođe, nedopustivo je i neprimjereno slati ovakve i slične pozive za vjerski obred ako u toj komunikaciji sudjeluju i djeca drugih vjeroispovijesti. Podsjećamo da učitelji imaju značajnu ulogu u ranom obrazovanju i odgoju djece. Ovakvi nastupi nastavnog osoblja dovode u pitanje njihovu nepristrasnost i jednakost njihovih učenika- saopštila je BS.

Portal Analitika