Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Uvježbavaće borbene operacije i planinsko ratovanje, artiljerijsko gađanje biće realizovano u inostranstvu

Velika NATO vojna vježba u Crnoj Gori počinje 22. maja i trajaće desetak dana, dio vojnih aktivnosti u inostranstvu zbog nedostataka vojnog poligona

Uvježbavaće borbene operacije i planinsko ratovanje, artiljerijsko gađanje biće realizovano u inostranstvu

Vlada još uvijek ne donosi odluku o alternativnom mjestu na kojem bi vježbala vojska, pa sve aktivnosti koje se tiču artiljerijskog gađanja moraju da se sprovode na poligonima u regionu ili inostranstvu

Uvježbavaće borbene operacije i planinsko ratovanje, artiljerijsko gađanje biće realizovano u inostranstvu Foto: Vlada Crne Gore
PobjedaIzvor

NATO vježba ,,Immediate Response 23“, koja je dio velike vježbe ,,Defender Europe 23“, biće održana u Crnoj Gori od 22. maja do 2. juna ove godine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Crnogorski vojnici koji će učestvovati na vježbi, kako navode iz MO, uvježbavaće manevrisanje na terenu i borbene operacije, dok će artiljerska bojeva gađanja tokom vježbe biti realizovana u inostranstvu.

Razlog za to je što Crna Gora još uvijek nema vojni poligon na kojem bi se realizovala bojeva gađanja. Prvobitni plan, da se poligon na Sinjajevini osposobi za tu svrhu je stopiran zbog protesta mještana, koji se protive takvoj odluci.

Vlada još uvijek ne donosi odluku o alternativnom mjestu na kojem bi vježbala vojska, pa sve aktivnosti koje se tiču artiljerijskog gađanja moraju da se sprovode na poligonima u regionu ili inostranstvu.

"Vježba ,,Immedate Response 23“ (IR23) održava se u Crnoj Gori od 22. maja do 2. juna, kao dio velike međunarodne vježbe ,,Defender Europe 23“, koju predvode SAD. Realizacija vježbe ,,Defender Europe 23“ započeta je 22. aprila i trajaće do 23. juna širom Evrope, a na njoj učestvuje skoro 25.000 pripadnika oružanih snaga SAD, njihovih saveznika i partnera iz preko 20 zemalja, među kojima je i Crna Gora", saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva kojim rukovodi Filip Adžić.

IR23 koja se realizuje u okviru „Defender Europe 23“ okupiće, kako su kazali iz MO, oko 500 pripadnika oružanih snaga Crne Gore i SAD, uz učešće hrvatskih štabnih oficira.

"Naši i saveznički vojnici, uz podršku ostalih jedinica, uvježbavaće manevrisanje na terenu i borbene operacije, a akcenat će biti i na planinskom ratovanju. Artiljerijska bojeva gađanja tokom vježbe biće realizovana u inostranstvu", navode iz MO.

Upitani gdje će se vježba realizovati, iz MO napominju da će glavne aktivnosti biti održane u širem reonu žabljačke i pljevaljske opštine i manjim dijelom kolašinske opštine.

Vježba „Defender Europe“ je godišnja, multinacionalna zajednička vojna vježba pod vođstvom američke vojske, sa ciljem da se pojača interoperabilnost između SAD, NATO i partnerskih zemalja i biće održana na lokacijama širom Evrope u nekoliko etapa.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m milica_neregistrovani
08.05.2023. 04:24

Neće brat Abaz dati Sinjevinu

0
0
D Danilo_sa_Cetinja
07.05.2023. 17:06

Na Sinjevini će biti vježba sviđalo se to nekome ili ne.No ako Zapad procjeni da situacija u Crnoj Gori nije dobra i da Ruski firer,preko svojih poltrona čini sve da dođe na Jadran strateško mjesto onda postoji velika mogućnost i da osta u Crnoj Gori poslije vježbe.Ako se to desi u šta nesumnjam e bogumi onda će početi tzv "tehnićko podešavanje" unutar Crne Gore.Poslije toga počinje sve od NULE.

14
0
N Na_aparatima_neregistrovani
07.05.2023. 12:56

CG, SAD i Hrvatska 💪 srbijanci 😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮

10
0
l ljuma_neregistrovani
07.05.2023. 11:13

koja vlada da donese kad je pala

17
2
K Karadag
07.05.2023. 11:29

@ljuma_neregistrovani tacno jos joj je noga u gipsu

11
0
E Eagle_stone_neregistrovani
07.05.2023. 12:43

@ljuma_neregistrovani - pala je, ma joj to ne smeta da donosi neustavne zakone, smjenjuje ministre i čini štetu Crnoj Gori. Kad treba da učini nešto dobro onda je pala. Nadam se da će iz ove NATO vježbe oni koji misle loše Crnoj Gori - i ovi domaći ma i oni u okruženju izvući neku pouku...

9
0
A Andrew_neregistrovani
07.05.2023. 13:29

@Karadag Kicma joj SE SLOMILA!

7
0