Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • USSCG: Očekujemo da poslanici podrže inicijativu za izmjenu Zakona o radu i odlazak radnika Luke Bar u penziju po povoljnijim uslovima

USSCG: Očekujemo da poslanici podrže inicijativu za izmjenu Zakona o radu i odlazak radnika Luke Bar u penziju po povoljnijim uslovima

USSCG smatra opravdanom i u potpunosti podržava inicijativu za izmjene Zakona o radu kako bi se angažman zaposlenih po ugovoru o radu na određeno vrijeme limitirao na najviše 24 mjeseca, koji period je i sam po sebi predugačak, navode iz Unije slobodnih sindikata. 

USSCG: Očekujemo da poslanici podrže inicijativu za izmjenu Zakona o radu i odlazak radnika Luke Bar u penziju po povoljnijim uslovima Foto: USSCG
Portal AnalitikaIzvor

Iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) istakli su d aočekuju od poslanika da podrže izmjene Zakona o radu, kao i odlazak ranika Luke Bar u penziju po povoljnijim uslovima.

Poslanici Socijalističke narodne partije podnijeli su inicijative za izmjene Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Tim povodom oglasili su i iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore. 

"Unija slobodnih sindikata Crne Gore je nakon donošenja Zakona o radu iz 2008. godine, na čije donošenje nijesmo mogli uticati i koji smo nazivali „neoliberalni i nakaradni“, a kojim je bilo vođenja trogodišnje kampanje u decembru 2011. godine izmjenama Zakona o radu izdejstvovala omogućeno poslodavcima da zaposlene po ugovoru o radu na određeno vrijeme mogu držati od trenutka zasnivanja radnog odnosa pa sve do sticanja uslova za starosnu penziju, nakon da ugovori u radu na određeno vrijeme budu ograničeni na 24 mjeseca", navode iz USSCG. 

Prilikom pregovaranja novog teksta Zakona o radu, koji je trenutno na snazi, Unija slobodnih sindikata Crne Gore se, poručuju, zalagala da odredba kojom se trajanje ugovora o radu ograničava na 24 mjeseca ostane nepromijenjena, cijeneći da je i to predug period iz razloga što je ugovor o radu na određeno vrijeme izuzetak, a ne pravilo.

"Međutim, kako to nijesmo mogli izdejstvovati jer smo smo za vrijeme pomenutih pregovora bili u manjini, tako je period angažovanja zaposlenog po ugovoru o radu na određeno vrijeme povećan sa 24 na 36 mjeseci. Iz tog razloga USSCG smatra opravdanom i u potpunosti podržava inicijativu za izmjene Zakona o radu kako bi se angažman zaposlenih po ugovoru o radu na određeno vrijeme limitirao na najviše 24 mjeseca, koji period je i sam po sebi predugačak", navode iz USSCG. 

Kada je u pitanju inicijativa za izmjenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, od ranije su, podsjećaju, upoznati da se Sindikat lučkih radnika „Luka Bar“, koji djeluje pod okriljem Unije slobodnih sindikata Crne Gore, potpuno, kako kažu, osnovano obratio svim poslaničkim klubovima za sticanje prava na povoljnije uslove za odlazak u starosnu penziju lučko-transportnim radnika u Luci Bar.

"Imajući u vidu da njihova radna mjesta pripadaju zoni opasnosti 1, u kojoj prema procjenama postoji realna mogućnost da zaposleni postanu invalidi rada ili rizikuju sopstveni život, te da mjere zaštite zdravlja na radu nisu dovoljne da bi na pravi način zaštitile zdravlje i život tih zaposlenih, ovu inicijativu u potpunosti podržavamo. Imajući u vidu navedeno, očekujemo da predmetne dvije inicijative budu podržane od strane svih poslanika u Skupštini Crne Gore", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika