Abiznis

USSCG: Hitno sniziti akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) daje, kako su kazali, punu podršku nastavku akcije “Stop inflaciji 100+” koju je pokrenulo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, a koja je podržana od brojnih trgovačkih lanaca koji posluju na teritoriji Crne Gore.

USSCG: Hitno sniziti akcize na gorivo Foto: USSCG
Portal AnalitikaIzvor

"Vjerujemo da će, s obzirom na znatno veći obuhvat proizvoda u odnosu na prethodnu akciju, ova aktivnost značajno pomoći u zaustavljanju i smanjenju efekata kontinuiranog inflatornog trenda sa kojim se svakodnevno suočavamo i koji negativno utiče na životni standard građana/ki", navode iz USSCG. 

Sa druge strane, cijene da je najavljeno „zamrzavanje“ cijene goriva na sadašnjem nivou zakašnjela reakcija nadležnih institucija.

"Naime, smatramo da bi Vlada Crne Gore trebalo odmah, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, da iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, uz akciju „Stop inflaciji 100+“, zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi.

Činjenica je da je ponovni skok cijene goriva (dvanaesti od početka godine) doprinio dodatnom udaru na budžet naših građana/ki, čime se cijena goriva približila rekordnim vrijednostima iz prethodne godine. Podsjećamo da je Vlada Crne Gore 9. maja 2022. godine, iskoristila mogućnost donošenja Odluke o privremenom umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u iznosu od 40%, čime je tadašnju cijenu snizila u prosjeku 0,14 – 0,18 centi/litru, u zavisnosti o kojoj vrsti goriva se radilo", navode u saopštenju. 

USSCG se, podsjećaju, u tekućoj godini više puta obraćala Ministarstvu finansija pozivajući da predloži Vladi Crne Gore ponovno aktiviranje naprijed pomenute Odluke u iznosu ne manjem od 40% obzirom da je ista prestala da važi 27. februara 2023. godine, a čijim ukidanjem je odmah došlo do rasta cijena goriva u intervalu 0,07 – 0,11 centi/litru.

"Kako smo to više puta isticali, u teškim vremenima posebno je važno da se teret krize što ravnomjernije podijeli što podrazumijeva da oni koji imaju više ponesu veći dio tereta u korist onih koje kriza drastičnije pogađa", navode iz USSCG. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.