Crna hronika

Odluka Osnovnog suda u Bijelom Polju

Uslovna osuda za napad na Sadikovića

Dvojica napadača na novinara i člana Upravnog odbora DPNCG Seada Sadikovića, Nermin Omerović i Edin Dizdarević, osuđeni su uslovno pred Osnovnim sudom u Bijelom Polju. 

Uslovna osuda za napad na Sadikovića Foto: Screenshot/YouTube
Portal AnalitikaIzvor

Presuda je izrečena usmeno 5.aprila, a sud bi u roku od mjesec dana trebalo da je dostavi oštećenom i njegovom advokatu Daliboru Kavariću. 

"Iako su u napadu na novinara učestvovala više napadača, kada je on zadobio povrijede glave, Tužilaštvo u Bijelom Polju to nikada nije temeljno istražilo. Istraga je takođe bila puna propusta, uključujući vještačenje snimka napada - koji nije bio cjelovit", navode iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore. 

Dalibor Kavarić, koga je DPNCG angažovalo u ovom slučaju, rekao je da je optuženim izrečena uslovna kazna zatvora na šest mjeseci, uslovno dvije godine, i da očekuje pisani otpravak presude za 30 dana.

“Po Zakoniku o krivičnom postupku oštećeni nema pravo izjaviti žalbu, ali se može pridružiti žalbi tužilaštva pružajući svoje izjašnjenje. Mi nismo bili oduševljeni radom tužilaštva u Bijelom Polju, jer istraga nije bila sveobuhvatna i nije se bazirala na svim napadačima, kojih je bilo pet do 10,” rekao je on.

Kada bude dostavljena presuda razmotriće se, kako je naveo, mogućnost pritužbe Tužilačkom savjetu na rad postupajućeg tužilaštva i pripusta u istrazi.

"Sadiković je napadnut 20.marta 2021.godine u Bijelom Polju, nakon što ga je grupa učesnika takozvanog “patriotskog skupa” u tom gradu, najprije verbalno a zatim i fizički napala. Kada se desio napad, on je bio novinar TV Vijesti, dok je sada angažovan u Javnom servisu", podsjećaju iz Društva profesionalnih novinara. 

Dok je, kako navode iz Društva profesionalnih novinara, s jedne strane istraga ODT o napadu na novinara bila veoma traljava, s druge strane je dio medija oštećenog pokušao da prikaže kao inspiratora napada.

"Tvrdili su da novinarski posao nema veze sa incidentom, koji se desio u vrijeme uzavrelih poliitčkih događaja nastalih uslijed razvlašćivanja DPS-a. Takođe, dok su se državom širile “patriotske litije” pristalica smjenjene trodecenijske vlasti, NVO Montenegro International je protiv novinara podnijela kontraprijavu, sumnjičivši ga za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, povredu ugleda Crne Gore i nasilničko ponašanje", navode u saopštenju. 

Cilj je, dodaju iz Društva profesionalnih novinara, bio da se zastraši novinar, koji na satiričan i ironičan način kritikuje devijacije u društvu i nosioce vlasti

"Prijava NVO Montenegro International je u međuvremenu odbačena, ali podsjećamo na ove detalje i kontekst kako se ne bi zaboravili ogromni pritisci i napadi na kritičke novinare, od kojih većina nikada nije temeljno istražena ili su postupci “otaljani” da bi se stavila tačka. Zato, podsjećamo i na preporuke Komisije za praćenje istraga napada na novinare i ponavljamo očekivanje da će nadležni za propuste biti istraženi, posebno u Tužilaštvu koje je rukovodilo postupcima", zaključuju iz Društva profesionalnih novinara. 

Portal Analitika