Društvo

Đurović: Ljudska pohlepa spržiće planetu za 50-100 godina

Izvor

Đurović je kao jedan od osnovnih problema naveo problem zagađenosti: “U atmosferu se emituju ogromne količine ugljendioksida, u duplo većim količinama nego što ona (atmosfera)  može da prihvati, pa stoga dolazi do porasta temperature.“

Đurović je kazao da će taj porast zagađenosti dovesti do porasta temperature za dva do četiri stepena do 2050. godine, što bi, kako je kazao, povećalo nivo mora i okeana, i za 6-7 metara, što bi, kako predviđa Đurović, „potopilo pola Njujorka i Londona“.

Ako se temperatura poveća za 4 stepena, nivo mora mogao bi se podići za 70 metara, a pošto bi ljudski organizam mogao da se prilagodi na samo još dva dodatna stepena, na zemlji bi ostala da živi samo milijarda ljudi.

Rast broja ljudske populacije je, kazao je predsjednik CANU, jedan od osnovnih probema današnjice.

„Predviđa se da će do 2015. godine živjeti na zemlji devet milijardi ljudi, umjesto sadašnjih šest“, što bi, kako je dodao, izazvalo krizu resursa, „jer sve u svijetu pada, osim populacije“.

„Ženama se govori da se školuju, da rade, bave se politikom, kasno se udaju i rađaju. To je podvala ženskom rodu“, kazao je Đurović.

Predsjednik CANU osvrnuo se i na Crnu Goru, koja, naravno, neće biti pošteđena svih ovih loših prognoza i ostalih problema.

„Oni (problemi) jesu u malim razmjerama, jer smo mi mala država, ali treba zaustaviti devastiranje životne sredine, koje je katastrofalno. Političari su najveći problem, jer oni odlučuju. Njima je narod dao na jedan ili drugi način, da odlučuju i oni su uvijek odlučivali i uvijek će odlućivati i oni nemaju puno razumijevanja za takve teme“, kazao je Đurović.

Portal Analitika