Društvo

URA: . Alimentacioni fond prvi je korak države u pomaganju samohranim roditeljima

,,Izuzetno nam je zadovoljstvo što Zakon o privremenom izdržavanju djece koji podrazumijeva i Alimentacioni fond stupa na snagu danas i počinju prijave. URA se od nastanka, tačnije 2015. zalagala i inicirala osnivanje ovakvog fonda i njegovo regulisanje kroz zakonske akte. Ovo je još jedna pobjeda naše politike, što je posebna satisfakcija, imajući u vidu da se time doprinosi tome da društvo postaje bolje, solidarnije i pravednije”, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

URA: . Alimentacioni fond prvi je korak države u pomaganju samohranim roditeljima Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Kako su podsjetili, bilo je neprihvatljivo da država ne čini ništa kako bi pomogla samohranim roditeljima i riješila problem neplaćanja alimentacija.

,,Svjedoci smo činjenice da u Crnoj Gori postoji veliki broj nesavjesnih roditelja koji nakon razvoda ne osjećaju nikakvu obavezu prema svojoj djeci, ako ih zakon na to obavezuje. Samohrane roditelje kojima su djeca ‘pripala’ niko ne pita da li imaju mogućnosti da se brinu o djeci. Oni se moraju snaći i obezbjediti im hranu, odjeću, obuću, školovanje i sve drugo što je neophodno. Suđenja kojima bi pokušali da zadovolje prava za svoju djecu trajala bi neprimjereno dugo i iscrpljuju emotivno i materijalno. Alimentacioni fond prvi je korak države u pomaganju samohranim roditeljima. Osnivanje Alimentacionog fonda i njegovo zakonsko regulisanje još jedan je potez kojim u potpunosti poštujemo ustavnost države i načelo da je ona država socijalne pravde”, zaključuju iz URE.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Novak_neregistrovani
01.11.2022. 10:01

Meni bi bilo zadovoljstvo da nam URA objasni jesu li u Petrovcu divljali crnogorski nacionalisti, ugroženi srbi, vanzemaljci ili bušmani?

3
0
D Durmitor_neregistrovani
01.11.2022. 10:54

@Novak_neregistrovani : Isto zadovoljstvo bih imala i ja. Do sada nisam vidjela da se predsjednik URE oglasio. Možda će se javiti odlazeći Pemijer. Inače, nije mi jasan poziv da se zainteresovani jave. Da li se misli na postojeće samohrane roditelje čije je potraživanje, u ime maloljetne djece, dospjelo, ili moraju dokazati da je izvršenje pokušano ali neuspješno ili se misli na eventualne donatore. Je li država obezbjedila sredstva? Da se ne shvati pogrešno. Nisam protiv formiranja ovog fonda, ali bi situacija samohranih roditelja bila daleko povoljnija ako bi: zahtjevi njihovih potraživanja bili zaista hitni uz primjenu zakonskih postupaka (parnični, izvršni, krivični) kako za pokretanje postupka tako i njihovog izvršenja; ako bi se oni, koji izbjegavaju izvršenje svoje obaveze, strogo kažnjavali sa jedne strane zaplijenom njihove imovine a sa druge zatvorskim kaznama. Ovo zbog toga što sudovi često prihvataju razna " opravdanja" za neplaćanje alimentacije, za nedolazak na sud dužnika, izbjegavanje prijema odluka itd. itd. Zbog olakog pristupa ovoj problematici od strane suda i izvršnih organa, često se dešavalo da se godinama ne naplaćuju alimentacije koje su toliko neophodne onima koji ih očlekuju.

0
0