Društvo

Dali rok od 30 dana da Vlada donese zakonitu odluku

Upravni sud: Presuda je obavezujuća, Brđanin je direktor Uprave policije

Zoran Brđanin je direktor Uprave policije, navodi Upravni sud u odgovorima za Televiziju E. Iz Upravnog suda kažu da su poništili, kako navode, nezakonito rješenje Vlade Crne Gore o razrješenju Brđanina i dali rok od 30 dana da Vlada donese zakonitu odluku. Podsjećaju da je postupanje po presudi obavezujuće.

Upravni sud: Presuda je obavezujuća,  Brđanin je direktor Uprave policije Foto: PA
Televizija EIzvor

Upravni sud je odluči da smjenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin treba da se vrati na posao. Presuda je obavezujuća, a u njoj se navodi da je odluka Vlade bila nezakonita. Zbog toga su, kako navode u odgovorima za Televiziju E, poništili rješenje o Brđaninovoj smjeni i naložili da Vlada 30 dana od dobijanja presude donese novo rješenje koje će biti zakonito.

“Imajući u vidu da je Sud poništio rješenje o razrješenju, predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego što je poništeni akt donesen, odnosno Zoran Brdjanin je direktor Uprave policije. Postupanje po presudi je obavezujuće, a Upravni sud nije nadležan da ocjenjuje odgovornost pojedinaca u slučaju nepostupanja po presudi, već je to u nedležnosti drugih organa”, piše u odgovorima iz Upravnog suda.

Presududa koju je Upravni sud donio 6.juna Brđaninu i Vladi Crne Gore dostavljena je mjesec kasnije, kazao je za Televiziju E advokat Siniša Gazivoda. Rok da Vlada postupi po presudi teče od 5.jula.

Gazivoda se danas, po drugi put, obratio Vladi, ministru unutrašnjih poslova, sekretaru Vlade i Upravi policije, sa upitom kada će se obaviti primopredaja dužnosti, tačnije, kada će se Brđanin vratiti na mjesto direktora. On u dopisu podsjeća da je na iste adrese prije dva dana poslao obavještenje o presudi Suda, na koje mu nije odgovoreno.

"Zbog pojačanog interesovanja javnosti ovo pitanje, u posljednja dva dana, komentarisali su javno brojni pravnici i potvrdili naš pravni stav da propisi jasno upućuju da ranije donijeto rješenje Vlade Crne Gore broj 07-104/23-1462/2 od 30.03.2023. godine, kojim je direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu prestao mandat prije isteka vremena na koje je postavljen, budući poništeno od strane suda, više ne postoji u pravnom prometu i ne proizvodi pravno dejstvo. Ipak, uprkos ovoj nespornoj pravnoj situaciji, od ministra unutrašnjih poslova više puta je, u međuvremenu, javno iznijet stav da gospodinu Brđaninu, bez pravnog osnova, neće biti omogućeno da nastavi sa radom i preuzme dužnost. U izostanku odgovora na naš e-mail od 05.07.2023. godine, ovako javno iznijeti stav smatramo zvaničnim odgovorom po ovom pitanju”, naveo je Gazivoda.

U pismu se konstatuje da Brđaninu nije omogućeno da vrši dužnost, uprkos kako navodi njegov advokat, činjenici da je trenutno na snazi samo rješenje o njegovom postavljenju.

Uprkos odluci Suda i stavovima stručne javnosti ministar Unutrašnjih poslova Filip Adžić u više navrata je rekao da se Brđanin neće vratiti na mjesto direktora Uprave policije.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je danas kako će Vlada da su dobili presudu Upravnog suda, i da će se prema njoj “odnijeti kako treba”.

“Traženo je da otklonimo nedostatke, to ćemo uraditi i ići ćemo ka tome da donesemo odluku”, rekao je Abazović i ustvrdio da Upravni sud vrši pritisak na Vladu dok ima hiljade predmeta koji su na čekanju.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Rukapravde_neregistrovani
07.07.2023. 21:11

Zamislite vladavinu prava i ruku pravde,kada vlada ne postuje sudske odluke...i sjutra ce se uvuci ponovi u vladu, uz obecanje da ce uvuditi evropske standarde radi pristupa EU.., Ima li ko zeru pameti i dostojanstva da se dritan(ovcima) zahvali za nepocinstva i udalji sa politicke scene!!!

12
1
C CG1_neregistrovani
07.07.2023. 20:52

Znaju kudravi i sudoperač da bi Brđanin otkrio mnogo kriminalnih radnji koje su činili iva dva nepomenika sa svojim podanicima.

16
0
S Serdar_neregistrovani
07.07.2023. 18:50

Potpuno pravilna odluka suda. Za brata Abaza i družinu takav čovjek,profesionalac u poslu potpuno je neprihvatljiv.Mi koji smo iz HN dobro znamo kakav je Gdin Brđanin.Brđo,srećno.

33
0
k konobarikus_neregistrovani
07.07.2023. 18:41

kako kad je Adžić rekao da nije

25
0