Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima uspješno riješila logistički izazov: Crnogorsko guvno uskoro stiže u Argentinu

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima uspješno riješila logistički izazov: Crnogorsko guvno uskoro stiže u Argentinu

Sinoć je u Royal Gardenu, u Nikšiću, organizovano donatorsko veče povodom transporta i montaže crnogorskog guvna za Argentinu. Donatorsko veče bilo je u organizaciji Crnogorskih patriota Banjana i Oputnih Rudina ,,Vučji do", a događaju je prisustvovao v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Arben Jakupi. 

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima uspješno riješila  logistički izazov: Crnogorsko guvno uskoro stiže u Argentinu Foto: Uprava za dijasporu
Portal AnalitikaIzvor

V.d. direktor Jakupi izrazio je veliko zadovoljstvo što je Uprava imala priliku da pomogne u ovom značajnom poduhvatu.

"Transport crnogorskog guvna za Argentinu nije samo prenošenje kulturnog blaga, već i simbol povezivanja i jačanja veza između naše dijaspore i matične zemlje. Uprava je posvećena podršci inicijativama koje jačaju veze između iseljenika i domovine. Projekti poput ovog su izuzetno važni jer, ne samo što čuvaju kulturno nasleđe, već i grade mostove između generacija, kontinenata i zajednica. Uprava je otvorena za saradnju i podršku sličnim projektima od suštinskog značaja za crnogorsku zajednicu u dijaspori, istovremeno promovišući bogato naslijeđe i identitet matične zemlje u svijetu.“, istakao je Jakupi. 

Donatorsko veče bilo je obogaćeno kulturno-umjetničkim programom, između ostalog nastupali su guslari Rajko Radović, Radovan Vučković, Maksim Filipović i Milan Vujović, pjevači Tanja Šeter, Dejan Škuletić, Bucko Mijović, Milica Radović (recitatorka) i Hor „Luča“.

Bajo Milović kamenorezac iz Banjana (Nikšić) i čovjek velikog srca odlučio je da izradi i pokloni autentičan primjerak naše arhitekture – crnogorsko guvno na kojem su u kamenu ugravirani grbovi Crne Gore i Argentine, crnogorskim iseljenicima u Argentini. Posjete potomaka crnogorskih iseljenika iz Argentine i emotivne reakcije na prizor starih ognjišta njihovih predaka, inspirisale su ga da dijaspori u Južnoj Americi pokloni ovaj jedinstven poklon. Gospodin Milović je posao na guvnu započeo prije dvije godine.

Realizacija ovog značajnog i zahtjevnog posla, osim same izrade djelova za guvno, podrazumijeva i veoma složene organizacione poslove, pa je u ovaj poduhvat, od samog njegovog početka uključen i Milorad Mišo Krivokapić, predsjednik Crnogorsko-argentinske fondacije, koja se inače bavi statusom crnogorskog iseljeništva u Latinskoj Americi. Za realizaciju ovakvog projekta od neprocjenjivog značaja je neposredna komunikacija sa institucijama i pojedincima u Argentini, kako bi se kompletan posao priveo kraju, pa je uloga Milorada Miša Krivokapića i Crnogorsko-argentinske fondacije bila veoma značajna. Guvno će biti postavljeno u gradu Roque Saenz Pena u provinciji Ćako, u kojoj živi brojna crnogorska dijaspora.

U Argentini živi izuzetno veliki broj crnogorskih iseljenika, među kojima su i ljudi iz Banjana, koji su bili osnivači tada najveće crnogorske kolonije Ćako u Argentini. Ovakav poduhvat i poklon Baja Stevova Milovića značajan je korak ka učvršćivanju veza sa našim iseljenicima.


Portal Analitika