Sci/Tech

Upozorenje naučnika: Arktik bi do 2030. mogao da ostane bez morskog leda

Naučnici upozoravaju da bi Arktik mogao ostati bez morskog leda desetak godina ranije nego što se predviđalo, što je još jedan jasan pokazatelj da se klimatska kriza odvija brže nego što se očekivalo.

Ilustracija Foto: REUTERS/Natalie Thomas
Ilustracija
Index.hrIzvor

Prema najnovijem istraživanju koje je danas objavljeno u časopisu Nature Communications, arktički morski led bi mogao već 2030-ih potpuno da nestane tokom septembra. Čak i ako značajno smanjimo emisije gasova, stručnjaci smatraju da bi Arktik do 2050-ih mogao izgubiti led tokom ljetnjih mjeseci.

"Bili smo iznenađeni kada smo shvatili da će Arktik ostati bez leda tokom ljeta, čak i ako nešto učinimo", rekao je za CNN klimatolog Seung-Ki Min.

Arktički led nakuplja se tokom zime, a zatim se topi ljeti. U septembru obično dostigne najnižu nivo, da bi kasnije, pri dolasku hladnijeg vremena, ciklus ponovno krenuo. Međutim, ako tokom ljeta više ne bude leda, i zimi će se on sporije nakupljati.

U slučaju da se povećaju štetne emisije i dodatno ubrza globalno zagrijavanje, Min smatra da bi Arktik do 2080. mogao ostati bez leda sve do kraja oktobra.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.