Region

Upozorenje iz Evrope: Aflatoksin u smokvama iz Turske, nedozvoljeni pesticid u salati iz Sj. Makedonije

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je dva važna upozorenja. U smokvama iz Turske otkrivena je opasna buđa, a u miješanoj salati iz Sjeverne Makedonije pronađen je nedopušteni pesticid.

Upozorenje iz Evrope: Aflatoksin u smokvama iz Turske, nedozvoljeni pesticid u salati iz Sj. Makedonije Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

U suvim smokvama koje su iz Turske preko BiH trebalo da budu uvezene u Hrvatsku, otkriven je aflatoksin tipa B-1. Prisustvo ove buđi otkriveno je kontrolom na granici te su suve smokve uništene.

Aflatoksini su toksini koje proizvode određene buđi, posebno Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus, a mogu imati negativan efekat na ljudsko zdravlje. Aflatoksini su otrovni i spadaju među najkancerogenije poznate supstance.

Kako se navodi na stranici Pliva zdravlje, jetra je jedan od prvih organa koji je najčešće ugrožen samim postojanjem aflatoksina u krvi. Osim toga, aflatoksin napada i imunološki sistem i može dovesti do smanjenja imunološkog odgovora organizma, a posebno mijenja osetljivost prema virusima čineći organizam osetljivim i podobnim za razvoj brojnih viroza.

RASFF je takođe obavijestio da je u miješanoj salati iz Sjeverne Makedonije pronađen klorpirifos. Podsjetimo, ovaj zabranjeni pesticid je ranije otkriven i u mandarinama. Klorpirifos je na području Evropske unije potpuno zabranjen 2020. godine. Brojne studije pokazale su da izloženost tom pesticidu može uticati na neurološki razvoj djece i oštetiti još nerođeno dijete, piše N1 Zagreb.

Portal Analitika