Društvo

UPIS: Vijesti i MANS u sprezi sa nekim iz državne uprave

Izvor

U materijalu koji je proslijeđen Delegaciji EU i ambasadorima navodi se da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću nije dobio podršku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine, te da je time „eksplicitno verifikovana argumentacija NVO UPIS“.

- Koruptivne radnje i lični interesi su bila stvarna pozadina neuspjele zakonske novele, što jeste ozbiljna boljka u svim tranzicionim sistemima. Iskreno uvažavamo položaj i ulogu preostalih nevladinih udruženja, medija, kao i funkcionisanje organa državne uprave, ali je katastrofalno poražavajuća okolnost da se pojedinci u javnoj administraciji, čiji su inače kapaciteti prepoznati od strane EK kao očajni, kriminalno udružuju i prave krimogene sprege sa pojedinim medijima i nevladinim organizacijama zarad sticanja protivpravne imovinske koristi. Veoma smo neprijatno iznenađeni činjenicom o neprincipijelnoj kohabitaciji ND Vijesti, NVO MANS i pojedinaca iz Uprave za igre na sreću i resornog Мinistarstva finansija, koji su perfidno ciljano, združeno i potpuno sinhronizovano osmislili i preduzeli poduhvat plasiranja zakonskih novela pogubnih po javni interes Crne Gore, navodi se u reagovanju.

U reagovanju se dalje ocjenjuje da je „obeshrabrujuća činjenica da je ovaj sada razgolićen scenario pokušan kroz neviđenu medijsku kampanju ND Vijesti, potpomognutu djelovanjem NVO MANS uz indukovanje od strane pojedinih izvjesno duboko korumpiranih državnih činovnika i očigledno angažovane kvazipolicijske instrukcije“.

- Ta združena akcija je propala, ali je istovremeno izbila na površinu ova interesno jako motivisana grupacija koja je pokušala da diskredituje članice NVO UPIS i njihove osnivače na najbesprizorniji način i metodama koje karakterišu, vjerovali smo, bar formalno prevaziđene totalitarne metode pokvarenog komunističkog sistema i društvenog sistema vrijednosti – navodi se u reagovanju proslijeđenom Delegaciji EU.

Udruženje priređivača igara na sreću dalje navodi da su Delegaciji EU dostavili dokaze, među kojima je i e-mail dokument kao dokaz o pokušaju iznude zamjenika glavnog urednika tabloida Vijesti Zdravka Vučinića.

Podsjeća se dalje da je šaljiva pjesma od ND Vijesti proglašena kao teroristički čin i da ugrožava nečije živote. Zaplašeni smo i uznemireni po svoj dalji rad i ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i javnu kritiku i riječ. Postali smo meta i žrtva beskrupolozne kampanje i progona samo zato što smo razotkrili ovu kriminalnu družinu, zbog čega smo zabrinuti i tražimo, ali i osnovano očekujemo vašu podršku i svesrdnu pomoć, stoji na kraju obraćanja Delegaciji EU.

Portal Analitika