Društvo

UP: Oduzeto 345 komada oružja u prvih sedam mjeseci

Izvor

Iz Uprave policije agenciji MINA je saopšteno da su od ukupnog broja oduzetog oružja, najčešće oduzeti pištolji, različitih marke i kalibra.

U proteklom sedmomjesečnom periodu oduzeto je 90 pištolja.

“Službenici policije, u okviru planskih, redovnih poslova i zadataka, svakodnevno realizuju preventivne, operativne i druge mjere u cilju suzbijanja i oduzimanja oružja koje građani posjeduju ilegalno”, kazali su iz policije.

Prema njihovim riječima, u prethodnoj godini u Forenzičkom centru u Danilovgradu izvršena su balistička ispitivanja i vještačenja po 666 zahtjeva.

Na osnovu tih zahtjeva izvršeno je 7,67 hiljada analiza raznih vrsta vatrenog oružja, čaura i projektila.

Iz Uprave policije tvrde da se intenzivno bore protiv proliferacije naoružanja.

“U tom cilju u prethodnom periodu realizovano je niz policijskih akcija od kojih su pojedine imale i međunarodni karakter. Riječ je o akcijama Parangal, Viktoria, Golub, Medvjed i niz pojedinačnih aktivnosti u kojima je zaplijenjena veća količina oružja, eksplozivnih materija i municije”, saopštili su iz policije.

Oni podsjećaju da je u periodu od 2009. do 2011. godine oduzeto više od 2,96 hiljada komada oružja.

»Zbog izvršenih krivičnih djela oduzeto je hiljadu komada oružja, 630 po osnovu Zakona o oružju, 615 iz preventivnih razloga, a pronađeno je i oduzeto 700 komada vatrenog oružja u ilegalnom posjedu građana«, kazali su iz policije.

Portal Analitika